UVcooperacióUniversitat de València Logo del portal

Fasciolliasis humana en l'Altiplà de Bolívia: Control de la reinfecció alimentària

  • 24 d’abril de 2016
Image de la noticia
  Responsable   Valero Aleixandre, María Adela
  País   Bolivia
  Contribució   20.000 €

 

Aquest és un projecte de desenvolupament dissenyat sobre l'àmplia base de coneixements obtinguts en molts anys d'investigacions sobre la malaltia de la Fascioliasis humana en la zona de hiperendemia de l'Altiplà Nord Bolivià, incloent 3 Eixos d'activitats totes elles destinades a la implementació d'una acció de Control que millore l'eficàcia actual de la quimiorofilaxis massiva aplicada anualment formant part de la iniciativa pilot prèvia de l'OMS-OPS.

Aquest projecte es va dirigir a realitzar estratègies complementàries que evitaren la transmissió de la Fascioliasis humana en l'Altiplà Nord Bolivià. Donada l'associació de Fascioliasis amb el consum de plantes silvestres aquàtiques amb la forma metacíclica infestante, el present projecte es va dirigir a l'anàlisi dels vegetals de consum humà que impliquen un major risc i la cerca dels agents físics i químics que aplicats als vegetals tinguen efectes eficaços en l'eliminació del paràsit. Aquests estudis, enfocats en la lluita a nivell de la forma infestante de metacercaria, aportaren la informació necessària a l'hora de dissenyar mesures de control de la malaltia i poder evitar la reinfecció humana. Les accions es van encaminar al desenvolupament i implementació de metodologies per al processament dels aliments implicats en la transmissió de la fascioliasis humana que garantisquen la seguretat alimentària.

Posteriorment, les instruccions de control de la fascioliasis humana es van transferir als responsables bolivians de salut, formats per homes i dones, els quals van difondre les mesures als xiquets i xiquetes, mestres i mestres i mares de la zona d'endèmia. Aquest sistema implica les dones en el sistema de control de la fascioliasis proposat.

 

Imatges: