UVcooperacióUniversitat de València Logo del portal

PukllayWasi. Espai lúdic per al desenvolupament integral de la infància en el Ande peruà

  • 20 de novembre de 2023
Image de la noticia
  Responsable   Suarez Guerrero, Cristobal Nico 
  País   Perú
  Contribució   13.800 €

 

OBJECTIUS

  • Dissenyar i implementar la ludoteca PukllayWasi en la comunitat llauradora de Mollebamba, Antabamba, Apurímac, el Perú.
  • Capacitar al personal que atendrà la ludoteca sobre la gestió i atenció de la infantesa e eixe espai educatiu.
  • Sensibilitzar als pares i mares de família, docents i autoritats comunals del districte de Juan Espinoza Medrano sobre la necessitat de crear institucions recreatiu-culturals dissenyades per a desenvolupar la personalitat dels xiquets i xiquetes a través del joc.
  • Avaluar l'impacte de la ludoteca, així com la factibilitat per a replicar el model PukllayWasi, a futur, d'una xarxa de ludoteques per al districte i la província de Antabamba.

ACTIVITATS

  • Promoure el compromís de les famílies, a través de les escoles de pares, per a salvaguardar la integritat física i emocional dels estudiants involucrant institucions i mitjans de comunicació
  • Executar la millora o manteniment de la infraestructura educativa en general així com de l'equipament i desenvolupament de TIC´s en les institucions educatives.
  • Millorar les condicions de salut en la població, amb èmfasi en el desenvolupament infantil primerenc
  • Millorament de la infraestructura, equipament i gestió dels serveis de salut en l'àmbit districtual.
  • Al projecte PukllayWasi. Espai lúdic per al desenvolupament integral de la infància en el Camine peruà es busca atendre directament una població de 30 a 40 xiquets d'entre 0 a 4 anys de la comunitat de Mollebamba. Esta xifra pot créixer amb els xiquets que eventualment arriben a la població de Mollebamba, ja que en el districte de JEM, segons el cens de 2017, hi ha més de 160 xiquets en eixe rang d'edat. Tots estos xiquets en la seua majoria són fills de llauradors i llauradores.

RESULTATS

Gràcies a PukllayWasi (llar del joc en quítxua) es va buscar garantir el dret al joc de la infantesa de 0 a 5 anys de la Comunitat Llauradora de Mollebamba (Juan Espinoza Medrano, Antabamba, Apurímac, el Perú) a través de la creació d'una ludoteca d'accés públic i contribuir amb el desenvolupament integral de la població econòmicament desfavorida. Este projecte de va desenvolupar en tres fases (Disseny, Implementació i Seguiment i avaluació).

La ludoteca PukllayWasi va ser inaugurada el 24 d'agost de 2022 i va comptar amb l'assistència de la directora Regional d'Educació de Apurímac qui va destacar que és la primera ludoteca pública de la Regió Apurímac, per això, s'espera que este model puga ser replicat en altres pobles del camine peruà. La població local, com la d'altres pobles pròxims, valoren positivament el model, fins i tot ha sigut incidisca en plans de govern locals per a futurs desenvolupaments. Ja que no és una guarderia o un centre escolar, PukllayWasi està reeixit potenciar el paper dels pares de família en el desenvolupament dels seus fills a través del joc.

Imatges: