UV GandiaUniversitat de València Logo del portal

Foto de Juan José Tamayo
Col.loqui amb Juan José Tamayo
Presencial

Amb motiu de la publicacio del llibre "Cristianismo radical". Centre Cultural La Nau

 

Cristianismo radical

Col·loqui amb motiu de la publicació del llibre de Juan José Tamayo

Teòleg i assagista

Participa: 

Cristina Garcia Pascual. Cap d’Iniciatives  Aula de Narratives, UV. 

El cristianisme radical que el teòleg Juan José Tamayo desenvolupa en aquest assaig res té a veure amb el fonamentalisme, i menys encara amb la violència. És un cristianisme que va a les arrels de l'Evangeli com a bona notícia d'alliberament, a les fonts antropològiques del bé ser i del bé estar, del viure i del conviure i als seus orígens com a moviment marginal, contrahegemònic, igualitari i crític del poder polític colonial i de les autoritats religioses legalistes. A través d'una hermenèutica crític-alliberadora intenta respondre als grans desafiaments actuals: el neoliberalisme, la pobresa estructural, el patriarcat, el colonialisme, la depredació de la naturalesa, els fonamentalismes, els discursos d'odi i el xoc de civilitzacions.


Juan José Tamayo (Amusco, Palencia, 1946)

És doctor en Filosofia per la Universitat Autònoma de Madrid i en Teologia per la Universitat Pontifícia de Salamanca, membre del Comité Internacional del Fòrum Mundial de Teologia y Liberación i professor convidat en nombroses universitats llatinoamericanes, europees i estatunidenques. Pertany a la Societat Espanyola de Ciències de les Religions. De 2002 fins a la seua jubilació en 2020 va ser director de la Càtedra de Teología y Ciencias de las Religiones “Ignacio Ellacuría” de la Universidad Carles III de Madrid, de la qual actualment és emèrit honorífic. És cofundador i actual secretari general de la ssociación de Teólogas y Teólogos Joan XXIII. Figura clau de la teologia de l'alliberament, de la teologia feminista i del diàleg interreligiós i intercultural a Amèrica llatina i Europa, la seua teologia és inseparable del compromís ètic amb els pobles oprimits i els sectors més vulnerables de la societat, entre ells les persones migrants i les dones, grans oblidades de la història. Col·labora en el programa Veinticuatro de Televisió Espanyola, en la Cadena SER i en els diaris El País, Infolibre i Eldiario.es

Autor de 90 llibres. En l'editorial Trotta ha publicat bona part de la seua obra, de la qual cal destacar: Nuevo paradigma teológico (2009, 3a ed.), Fundamentalismos y diálogo entre religiones (2009, 2a ed,), Islam. Cultura, religión y política (2010, 3a ed.), Invitación a la utopía, Estudio histórico para tiempos de crisis (2016, 2a ed.), Teologías del Sur. El giro descolonizador (2024, 2a ed.) i Cristianismo radical (Trotta, 22025, 2a ed.).

En l'editorial Tirant dirigeix la col·lecció “Diàspora”, on ha publicat, entre altres llibres, La teología de la liberación en el nuevo escenario político y religioso (València, 2011, 2a ed.) i Religión, razón y esperanza, El pensamiento de Ernst Bloch (València, 2015, 2a ed.). En aquesta col·lecció s'ha publicat el llibre-homenatge amb motiu dels seus 75 anys Juan José Tamayo. Teología y  praxis de liberación, en el qual col·laboren 54 col·legues, amics i amigues de tot el món.

Entrada lliure. Aforament limitat

Fullet

 

Data 27 de maig de 2025 de 19:00 a 20:30. Dimarts.

 
 
Lloc de realització

Aula Magna. Centre Cultural La Nau

Carrer de la Universitat, 2

València (46003)

 
Organitza

Aula de Narratives, Servei de Cultura Universitària UV.

 
literatura@uv.es