UV GandiaUniversitat de València Logo del portal

Reconèixer rumors i notícies falses en època de coronavirus

  • UVGandia
  • 5 de maig de 2020

En un món globalitzat i continuament conectat és molta la informació que ens arriba al dia. Els últims mesos, marcats per la crisi sanitària, són moltes les informacions que hem rebut que, finalment, han resultat ser incorrectes o, simplement, una invenció. Ana Hernàndez, psicòloga i docent a la Universitat dels Majors, ens dona unes pautes per tal de reconèixer els rumors i apendre a detectar notícies falses.

#STOPBULOS és la premissa que pretén estendre Ana Hernández, psicologa i docent en la Universitat dels Majors. Ella mateixa ens fa arribar els següents tips per a reconèixer i fer frende a les notícies falses:

Contínuament se'ns bombardeja amb una gran quantitat de notícies de tota índole i moltes d'elles resulten ser "fake news", és a dir, notícies falses que a simple vista semblen reals però la fi de les quals és "enganyar" al destinatari per motius econòmics (a major divulgació, major ingrés) o ideològics. Fent-se eco del temor i la incertesa no és d'estranyar que la crisi sanitària que travessem porti amb si un augment considerable d'aquesta mena de publicacions enganyoses, és alguna cosa que escapa al nostre control però,  que és el que sí que podem fer? Aprenguem a detectar notícies falses.

Per a això comparteixo 6 tips o consells que ens poden ajudar a discriminar allò real del manipulat... Vegem-los un a un!

1. FES CAS DEL TEU INSTINT: si alguna cosa et "fa mala olor", segurament hi ha interessos a prop.

2. FIXA'T EN LES FONTS: Qui ha compartit la notícia? On s'ha publicat i en quina data? 
En l'actualitat hi ha plataformes que es dediquen a publicar notícies "falses amb humor", (en l'"avís legal" l'han d'especificar). D'altra banda, ens trobem amb publicacions reals però ANTIGUES, per la qual cosa sempre hem de fixar-nos en la data de la publicació i, si no especifíca la data, segurament és un muntatge.

3. LEE LA NOTÍCIA SENCERA: No et quedis amb el titular, molts d'ells estan redactats de manera que generin morbositat, indignació, curiositat, ràbia... al lector però després el contingut poc o res té a veure.

4. CONTRASTA LA INFORMACIÓ: cerca si la mateixa notícia està publicada en diverses fonts o solo en una. En cas de ser un únic mitjà qui es fa ressò podem assegurar que és una FAULA. Feix de detectiu i analitza la mateixa notícia des de tots els mitjans d'informació que tinguis al teu abast.

5. EN CAS DE DUBTE, CONSULTA PÀGINES OFICIALS: Aquest consell és realment important a l'hora de rebre missatges d'ALARMA , aquells que rebem via whatsapp o per xarxes i que ens avisen de perills, productes contaminats, estafes... comprova la veracitat del mateix a través de les xarxes oficials de la policia i de la guàrdia civil.

6. SI NO HO TENS CLAR, NO HO COMPARTEIXIS: No podem evitar rebre o llegir notícies falses però és la nostra responsabilitat no contribuir a la seva divulgació.

   Sigam part activa del canvi!Tips per detectar notícies falses