
El passat 30 de novembre es va celebrar l'acte de presentació de la Càtedra de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual, creada entre l'empresa Depuració d'Aigües del Mediterrani (DAM) i la Universitat de València, amb la finalitat de promoure les activitats de formació, culturals, de recerca i d'extensió universitària, orientades cap al coneixement i la difusió de la gestió i recuperació de recursos de l'aigua residual.
L'acte, que va tenir lloc durant la celebració de EFIAQUA, fira internacional per a la gestió eficient de l'aigua, va estar presidit pel Sotssecretari de la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, D. José Moratal Sastre i pel Vicerector d'Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, En Guillermo Palao Moreno. Tots dos van enaltir la importància d'aquest tipus de col·laboracions entre empresa i Universitat, per a promoure la recerca i la innovació en un camp tan important com és el tractament de les aigües residuals. Van destacar també la importància del tractament de les aigües residuals a la Comunitat Valenciana així com la labor realitzada durant anys tant des de l'empresa DAM com des de la Universitat de València.
La Dra. Laura Pastor Alcañiz, responsable del departament d'Innovació de DAM, juntament amb el Dr. Alberto Bouzas, professor titular de la Universitat de València i Director de la Càtedra, van destacar la col·laboració que porten realitzant ja durant anys DAM i la Universitat de València i van presentar les activitats que es duran a terme des d'aquesta nova Càtedra, dirigides a promoure la recerca i la innovació, tant en l'àmbit universitari com a empresarial, així com sensibilitzar de la importància del sanejament i de la correcta gestió de les aigües residuals en una conca com és la conca mediterrània, on la gestió i recuperació de recursos de l'aigua té gran importància.
El professor Dr. Millán Millán Muñoz, Director Emèrit del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), va oferir una conferència magistral sobre el canvi climàtic i com l'ús del sòl afecta al clima mediterrani, mostrant un detallat estudi de les causes que ens han portat a la situació actual i obrint una porta a solucions, que han de superar les barreres burocràtiques actuals, per a poder pal·liar els efectes de l'activitat de l'home sobre el clima.
Finalment, En Vicent Sarrià i Morrel, President de l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI) i Regidor del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València va clausurar l'acte destacant l'experiència d'ambdues entitats en el tractament de les aigües residuals i les grans expectatives que ofereix aquesta iniciativa.