càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra DAM reafirma l'èxit de la iniciativa “La maleta de l'aigua” per a fomentar el compromís amb la sostenibilitat ambiental

  • 11 de juny de 2020
Image de la noticia

“La maleta de l'aigua” és una iniciativa de la Càtedra de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual (Càtedra DAM) de la Universitat de València, que explica als estudiants de primària el funcionament d'una EDAR, així com els recursos que es poden recuperar de l'aigua residual per a la seua valorització.

“Més de 300 estudiants han aprés que conceptes com a reutilització, economia circular, recuperació, aigua i energia, formen part de l'equipatge necessari per a aconseguir la sostenibilitat ambiental. Estem molt contents de conscienciar als més joves perquè entenguen que entre tots, hem de transformar el nostre sistema i crear un món més sostenible”.

D'aquesta manera valoren els responsables de la Càtedra DAM de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual, Laura Pastor i Alberto Bouzas, els resultats obtinguts durant els dos primers anys de desenvolupament del projecte d'innovació “La maleta de l'aigua”.

La iniciativa, impulsada en el si de la Càtedra, ha recorregut durant 2018 i 2019 la província de València, amb l'objectiu de transmetre a estudiants de primària la importància de recuperar els recursos continguts en l'aigua residual. “Mitjançant tallers formatius i didàctics, busquem que els més joves coneguen el funcionament d'una estació depuradora d'aigües residuals (EDAR), així com els recursos que es poden recuperar de l'aigua residual per a la seua valorització. És molt important que es familiaritzen amb els nous paradigmes que marcaran la nostra societat, com són l'economia circular i la sostenibilitat ambiental”, indica Laura Pastor, responsable d'I+D+i de DAM.

En aquest sentit, Alberto Bouzas aprofita la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, per a posar en valor el treball que es ve desenvolupant des de la Càtedra. “Des de la Càtedra articulem tota una sèrie d'activitats de formació, investigació i difusió del coneixement per a transmetre l'enorme valor econòmic i ambiental de les aigües residuals. Organitzem seminaris, jornades tècniques, conferències, premis als millors treballs de recerca o iniciatives com “La maleta de l'aigua” que han tingut molt bona acollida, tant pels professionals del sector com pel públic en general”, assenyala el professor de la Universitat de València i director de la Càtedra.

“La maleta de l'aigua” és un projecte on participen professors dels departaments d'Enginyeria Química i de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la UV, tècnics de l'Oficina de Polítiques per a l'Excel·lència [OPEX] de la UV i tècnics del Departament d'I+D+i de DAM, així com alumnes de grau, màster i doctorat que s'encarreguen d'impartir els tallers de formació i conscienciació.

La iniciativa va sorgir en els primers mesos d'activitat de la Càtedra en 2018, i es va acordar dur a terme aquest projecte pel desconeixement social que existeix del sector de la depuració i, sobretot, dels possibles usos que es poden atorgar a les aigües residuals i els recursos que es poden obtindre d'ells.

Aquest 2020, “La maleta de l'aigua” no ha pogut iniciar el seu viatge per circumstàncies sobrevingudes com és la COVID-19, no obstant això ja té preparat el seu equipatge i està a l'espera que li emeten el bitllet per a explicar-los als més joves l'increïble món que s'amaga després de les aigües residuals.