Divendres passat 4 de maig es va desenvolupar el primer Innotalk de la càtedra DAM Universitat de Valéncia. El innotalk, com una trobada de debat i reflexió, va comptar amb la participació de les investigadores Ana Soares de la Universitat de Cranfield (Regne Unit), Ivet Ferrer de la Universitat Politècnica de Catalunya i Aurora Seco Torrecillas de la Universitat de València al costat d'estudiants de doctorat, tècnics de l'empresa privada i tècnics de l'administració local. En el mateix es van debatre algunes línies de recerca de futur que poden ser interessants en el camp de la depuració de les aigües residuals. Entre elles el tractament anaerobi d'aigües amb membranes (AnMBR), el tractament Anammox, els aiguamolls i les microalges. Tots ells en la línia de la reutilització i recuperació de recursos de l'aigua residual.
Aurora Seco va comentar el potencial de la tecnologia AnMBR per a la transformació de les actuals Estaciones Depuradores d'Aigües Residuals (EDAR) en instal·lacions per a la recuperació de recursos. Va destacar la possibilitat d'utilitzar, en determinats escenaris, l'aigua efluent del procés AnMBR, rica en nitrogen i fòsfor, en aplicacions de fertirrigació, disminuint així la necessitat d'incorporar fertilitzants químics sobre el terreny, i reciclant així el nitrogen i el fòsfor contingut en les aigües residuals.
Ana Soares va plantejar diferents possibilitats de recuperació d'aigua i nutrients que ja estan sent escalades en el Regne Unit amb l'ús posterior dels productes obtinguts i amb l'experiència de la legalització posterior dels mateixos (sulfat amònic, llots estabilitzats i higienizats, etc.). Es van comentar les diferències que pot haver-hi en les necessitats d'aigua entre Espanya i el Regne Unit, una on podria fer-se ús d'un aigua amb nutrients per al reg agrícola (fertirrigació), una altra on la necessitat d'aigua no és tan clara, sinó més aviat la recuperació d'aqueixos nutrients en forma de fertilitzant.
Ivet Ferrer va donar a conèixer els bons resultats dels aiguamolls com a tractament secundari eficaç per a xicotetes i mitges depuradores fent especial èmfasi en els aiguamolls de llots. Va comentar l'experiència de França amb aiguamolls on ja s'apliquen com a tractament únic (no solament secundari). Els aiguamolls són un procés cada vegada més eficient per a obtenir un aigua residual de qualitat. Va presentar a més els primers resultats d'un projecte de recerca sobre recuperació de recursos de l'aigua residual (INCOVER) basat en l'ocupació de microalges entre uns altres.
Tots els participants van concloure que totes les alternatives presentades eren de gran interès, unes en un estadi de desenvolupament encara no comercial, però amb expectatives de creixement en els pròxims anys, bé pels seus avantatges clars en la recuperació de recursos, en eficiència energètica i autosuficiència, i unes altres, com els aiguamolls, molt interessants pel seu nínxol de mercat específic on tenen un major valor afegit enfront d'unes altres.
En el següent enllaç podeu veure les fotos de la trobada.