càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra MESVAL celebra un Diàleg sobre la implementació del turisme sostenible en temps de COVID

  • 3 de novembre de 2020
Image de la noticia

El passat 2 de novembre, la Càtedra Model Econòmic Sostenible de València i el seu entorn (MESVAL) va celebrar el seu segon Diàleg MESVAL. Aquesta sessió es va convertir en un fòrum debat on es va poder conéixer quins són els factors clau i fortaleses per a implementar el turisme sostenible en temps de COVID en la Comunitat Valenciana.

Per a això, es va comptar amb la presència d'Emiliano García Domene, regidor de Turisme de València; Raquel Huete, professora de Sociologia de la Universitat d'Alacant; i Beatriz Martín Rodríguez, consultora de turisme sostenible. La professora Rosa Yagüe va ser l'encarregada de moderar la sessió.

Emiliano García Domene va destacar durant la seua intervenció que l'oferta tan diversa que tenim és una de les principals fortaleses del turisme a València. En aquest sentit, García Domene va manifestar que la ciutat de València s'ha posicionat com una de les principals destinacions turístiques atractives al Mediterrani, gràcies en part a la conservació de la identitat pròpia de València com a destinació turística. Així, València integra dos elements capitals que el turista busca en l'actualitat: una oferta cultural àmplia i identitat pròpia.

Per part seua, Raquel Huete va plantejar les principals fortaleses de la Comunitat Valenciana com a enclavament turístic, les quals ens estan ajudant a resistir en l'actual entorn, dinàmic i turbulent. Huete va destacar que el camí cap al destí de turisme intel·ligent és capital i la Comunitat Valenciana es troba en una situació privilegiada gràcies a les bones dades de decisió que han permés un progrés major del sector turístic. D'altra banda, la professora de la Universitat d'Alacant va assenyalar que una altra de les fortaleses principals del nostre model turístic se sustenta en la diversificació de la nostra oferta, on el turisme natural ha guanyat terreny. Finalment, Raquel Huete va voler concloure la seua intervenció assenyalant que “no hem de deixar de viatjar, però sí que és necessari fer-ho de manera sostenible i responsable”.

Finalment, Beatriz Martín va manifestar que la crisi de la COVID ha evidenciat la necessitat d'un canvi en el model turístic actual, el qual ha de sustentar-se sobre tres pilars base. En primer lloc, és prioritària la reorganització de les destinacions turístiques, per al que és vital la participació real de tots els agents involucrats en la cadena de valor del sector turístic. En segon lloc, cal desenvolupar una cultura turística, és a dir, desenvolupar indicadors que mesuren el turisme sostenible i en els quals la implantació dels ODS ha d'estar molt present. En tercer lloc, és necessari identificar els instruments que puguen aplicar-se perquè la transició cap al turisme sostenible siga més fàcil.

Com a conclusions finals cal destacar els cinc eixos sobre els quals hauria de sustentar-se el nou model turístic: compromís, formació i sensibilització, economia circular i digitalització.

Aquest segon Diàleg MESVAL va ser inaugurat pel degà de la Facultat d'Economia, José Manuel Pastor, qui a més és director de la Càtedra MESVAL. Pastor va destacar la importància de la celebració d'aquests fòrums debat l'objectiu principal dels quals és examinar i analitzar la transformació del model econòmic de València en el marc de ciutat, considerant la diversitat dels seus agents econòmics i socials i sota el prisma de governança, innovació, sostenibilitat –econòmica, social i ambiental–, competitivitat, benestar humà i globalització.