Logo de la Universitat de València Logo Col·legi Major Rector Peset Logo del portal

Exposició online “Mare Nostrum: fragile vita” del Projecte Marítima 01.

  • 16 de novembre de 2020
Image de la noticia

Exposició online "Mare Nostrum: fragile vita" del Projecte Marítima 01

 

La sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset tenia previst acollir en aquesta dates l'exposició “Mare Nostrum: fragile vita” en el marc del Projecte Marítima01. En el context d'alerta sanitària l'exposició s'ha transformat en una proposta virtual que es podrà visitar fins al 31 de gener de 2021.

 

“Mare Nostrum: fragile vita” és una exposició online d'art contemporani que reuneix les propostes artístiques de creadors de reconegut prestigi com són Andreco, Fabrice Monteiro, Jose Saborit, Ana Matey i Elena Marti que mostren el seu compromís artístic juntament amb obres d'artistes joves de gran talent com Taylor Smith o Ustina Yakovleva que connecten la seua pràctica artística amb el seu compromís mediambiental. Huit artistes internacionals, una mar. Diverses mirades sobre una mateixa realitat.

L'objecte central del discurs expositiu és conscienciar al públic, i a la ciutadania en general, sobre problemes mediambientals de la regió mediterrània i sobre la seua mar, el Mediterrani. 

La paraula Mediterrani pot ser traduïda literalment, segons la seua etimologia, com "enmig de la terra" - del llatí mediterraneus, compost de medius ‘(en) mitjà’ i terra ‘terra’ -, i designa a un territori que ha sigut bressol de grans imperis i riques cultures. Un espai d'identitats compartides que, durant més de tres mil·lennis, ha sigut font de grans mites i llegendes, de destacades creacions d'art i grans descobriments, i que hui dia, continua expressant una manera singular de donar forma a les relacions humanes.

Ara bé, si bé és cert que aquestes evocacions subjauen com a ressons a “Mare  Nostrum: fragile vita”, també és cert que, tant aquesta exposició com el projecte Maritima 01 en el qual s'emmarca, es proposa una nova mirada que va més enllà dels límits difusos d'aquest bell horitzó. L'àrea que ocupa el Mediterrani abasta tan sols el 1,5% de la superfície terrestre, si bé engloba quasi tots els problemes potencialment catastròfics que enfronta el planeta.  

En aquest sentit, la mostra ens endinsa en l'estudi dels ecosistemes humans i marítims a partir de les reflexions d'artistes i científics contemporanis que investiguen espècies recentment descobertes així com les amenaces a les quals s'enfronten per a tractar de trobar solucions. 

“Mare Nostrum: fragile vita”, en definitiva, ens convida a sensibilitzar-nos sobre aquestes problemàtiques i posa en valor la importància d'investigar i connectar amb els misteris de la mar.

La mostra, que estava prevista per a la seua instal·lació a la sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset, no pot ser oferida per a la seua visita física donada la nova situació derivada de la crisi sanitària COVID19, no obstant això, pel seu interés artístic i valor social, s'acull la present exposició virtual en el seu lloc web https://es.maritima01.com/maritima-exhibition

Imatges: