UVCulturaUV Logo del portal

INCLU.SI.VES
Propostes del taller d'expressió creativa Nau Social
Fotografies d'Eva Máñez

Centre Cultural La Nau, Sala Oberta

Horari: De dilluns a dissabte, de 10:00 a 14:00 hores i de 16:00 a 20:00 hores. Diumenge i festius, de 10:00 a 14:00 hores
 
Entrada lliure
 
 
 
 
 
 
 
© Eva Máñez

 

 
 
 
 
 
 
Organitza:
 
 
Vicerectorat de Cultura i Igualtat
Centre Cultural La Nau 
 
Col·labora:
 
 
 
 
 
 
 
 
Fundació RAIS 
Centre Municipal la Dona-CMIO-València 
Unitat de Salut Mental Trinitat 
Centre de Rehabilitació Biopsicosocial Museu 
PLENA INCLUSIÓN C. V
ASIEM
IES Barri del Carme
IDEO
 
Patrocina:
 
 
 
Generalitat Valenciana
Obra Social La Caixa
Fundación Antonia Mir
 
Responsable del projecte:
Elizabet Catalá Collado
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
El Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València desenvolupa a hores d’ara el projecte Intervenció Socioeducativa i Comunitària per a la Participació i la Inclusió Social a través de l'Art i la Cultura: Nau Social.

La finalitat del projecte és reafirmar i valorar el paper de l'art i la cultura com a eina d'integració i cohesió social, i els espais artisticoculturals, com a generadors de diàleg, coneixement i enriquiment personal i comunitari. Consta de tres línies d'acció: 1) Programa d'activitats de connexió sociocultural i taller d'expressió creativa, 2) Exposició Inclu.si.ves, mostra del procés i resultats del taller, i 3) Jornades sobre cultura inclusiva.
 
 
 
 
 
 
Dubuffet, J. (que va encunyar el terme art brut):  L'art es dirigeix a la ment i no als ulls… L'art és un idioma, l'instrument del coneixement i l'instrument de la comunicació.
 

El títol de l'exposició ja es refereix a tres dimensions de la cultura inclusiva que el projecte pretén destacar: (INCLU) inclusió, accessibilitat i participació; (SÍ) enfocament constructiu i normalitzador; (VES) visibilització de la diversitat i del potencial de l'art com a vehicle de transformació personal i social.

Parlar d’inclusió és parlar de presència, pertinença i participació: la cultura inclusiva és la que garanteix el gaudiment dels béns i serveis culturals. Però la inclusió social implica, a més de l'exercici efectiu dels drets, un cert grau de desenvolupament del propi projecte vital i l’exercici actiu de la ciutadania. 
 
Aquesta exposició, a la qual precedeix un programa de connexió sociocultural i tallers d'expressió, forma part de la iniciativa del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, Nau Social. És un projecte d'intervenció socioeducativa i comunitària per a la participació i la inclusió social amb la finalitat de reafirmar el paper de l'art i la cultura com a eina d'integració i cohesió social, i els espais artisticoculturals, com a generadors d'oportunitats per a l'expressió, el coneixement i l’enriquiment personal i comunitari.
 
Així, l'objectiu d'aquesta exposició és, a més de mostrar el treball dels participants resultant del taller d'expressió creativa, compartir la narració de la seua experiència en clau de voluntat, capacitat i dignitat. I, alhora, sensibilitzar el públic sobre la importància de l'accessibilitat igualitària a la cultura.
 
Les imatges de la fotoperiodista Eva Máñez acompanyen la creació dels quatre grups. Cadascun exposa una part de la seua creació en el llenguatge artístic que ha destacat en el seu taller (fotografia, plàstica, música, teatre).
 
Com que els àmbits d'actuació del projecte han sigut igualtat de gènere, salut mental, accessibilitat cognitiva, convivència escolar i sensellarisme, els participants són persones usuàries o vinculades d'alguna manera a entitats que incideixen en aquests, situades en l'entorn veïnal de la Nau: Fundació RAIS, Centre Municipal la Dona-CMIO-València, Unitat de Salut Mental Trinitat, Centre de Rehabilitació Biopsicosocial Museu, PLENA INCLUSIÓN C. V., ASIEM i l'IES Barri del Carme.
 
L'equip multidisciplinari que desenvolupa el projecte, coordinat per l'educadora social Elizabet Català, es compon de professionals de la psicologia, la pedagogia, la producció artística i l’escenografia.
 
 
 
 
© Eva Máñez