UVCulturaUV Logo del portal

Paranimf

El teatre acadèmic va ser utilitzat des de l’origen com a sala capitular. Hi tenien lloc, a més de les controvèrsies escolars, les reunions del claustre de professors per a tractar els assumptes de la Universitat i altres actes solemnes i commemoracions públiques. Als segles XVII i XVIII va servir també de marc per a les representacions teatrals de comèdies de Plaute i Terenci en la llengua original. Excepcionalment hi han tingut lloc reunions de gran transcendència per a la vida política i cultural. Avui es fa servir per a actes protocol·laris com ara l’obertura del curs acadèmic o la investidura de doctors honoris causa.

Fue construido a mediados del siglo XVII, y profundamente reformado en 1869 por Sebastián Monleón que le dio lo esencial de su aspecto actual. También fue restaurado en 1985.

Té planta trapezoïdal amb galeria volada a l’altura del primer pis. Es cobreix amb una àmplia volta aparedada amb llunetes, decorada amb motlures en artifici. Al centre penja un gran lampadari de bronze. Els seients es disposen en graderia i la presidència en tribuna. Les parets s’adornen amb retrats de personatges cèlebres vinculats a la història de la Universitat.

A la part alta de la testera presideix la sala l’esplèndida Concepció Gran, pintada per J. Espinosa el 1660, sobre una visió idealitzada de València, l’escut de la qual corona l’emmarcament sustentat per dos àngels. La pintura està flanquejada pels noms, escrits en lletres d’or, de personatges il·lustres de la història universitària.