Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Economia Aplicada Logo del portal

La Unitat d'Investigació Formacions Socials en Transició es troba adscrita al Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de València.

El nucli central de la U.I. Formacions Socials en Transició està constituït per professors pertanyents a la Universitat de València o centres adscrits a esta institució.

La U.I. Formacions Socials en Transició agrupa, també, a professors no universitaris que desenvolupen activitats investigadores relacionades amb la transició econòmica.

Addicionalment, la U.I. Formacions Socials en Transició integra a investigadors i professors universitaris pertanyents a altres institucions espanyoles o estrangeres amb les que manté contactes d'investigació constants i es tenen establerts projectes plurianuals de col·laboració.

 

1.- Objectiu i àrees d'investigació.

L'objectiu de la U.I. Formacions Socials en Transició és l'anàlisi dels processos de transició que varen començar a finals dels anys 80 en les antigues economies amb planificació centralitzada. En este sentit, existeixen tres àrees d'investigació:

a.- la transició en les antigues repúbliques soviètiques.
En l'actualitat, un dels principals centres d'atenció investigador de la U.I. Formacions Socials en Transició és la transició en Rússia. En este sentit, estan abordant-se estudis relacionats amb l'aplicació i avaluació de la efectivitat de les polítiques de transició (liberalització, estabilització i relacions comercials), canvi estructural i construcció d'institucions de mercat (privatització o desenvolupament de mercantilització econòmica) i estudis sectorials (sector energètic -indústries del gas natural i del petroli- i indústria de defensa).

b.- les transicions en el centre i est d'Europa.
En este cas, el centre d'atenció de la U.I. Formacions Socials en Transició es concentra en la transició en els països pròxims als Balcans, com és el cas de Romania, però, molt especialment, en les reformes aplicades en Bulgària.

c.- les altres transicions.
En esta línia s'agrupen les investigacions relacionades amb els països on s'han introduït i estan aplicant-se canvis econòmics importants, però on generalment es qüestiona que es troben en transició. Una línia d'investigació oberta es refereix a les reformes introduïdes en Xina. Tanmateix, els estudis més importants relacionats amb esta àrea es refereixen als canvis econòmics introduïts a Cuba. En particular, destaquen les línies d'investigació al voltant de les polítiques econòmiques de reformes i sobre les inversió estrangeres en este país.

 

2.- Relacions externes de la U.I. “Formacions Socials en Transició”.

La U.I. Formacions Socials en Transició manté relacions de col·laboració molt estretes amb el Grup d'Anàlisi de la Transició Econòmica (GATE), organització que agrupa a un part important dels investigadors espanyols que centren la seua atenció sobre la transició i que té el seu centre articulat en torn a la Universitat de Barcelona.

Addicionalment, la U.I. Formacions Socials en Transició té relacions institucionals especials amb la Universitat Russa de la Amistat dels Pobles (Moscou), l'Institut d'Economia de la secció dels Urals de la Acadèmia Russa de Ciències (Iecatierinburg), la Universitat Estatal d'Economia dels Urals (Iecatierinburg), la Acadèmia de Ciències de Tatarstán (Cazan’), la Universidad de La Habana i la Universidad de Oriente (Santiago de Cuba).

La U.I. Formacions Socials en Transició té relacions amb les dues associacions internacionals més importants que estudien els processos de transició en les antigues economies planificades centralment, és a dir, la European Association for Comparative Economic Studies (EACES) i l'Association for Comparative Economic Studies (ACES, USA).

 

3.- Activitats.

La U.I. Formacions Socials en Transició organitza els Seminaris Transició, reunions de caràcter mensual en les que s'exposen i debaten resultats d'investigació, be dels propis investigadors de la U.I. Formacions Socials en Transició, be externs a ella.

Anualment es realitzen les Jornades de Transició Econòmica, on participen investigadors espanyols i estrangers, on se aborden temes relacionats amb les transicions en les antigues societats amb planificació econòmica centralitzada.

La U.I. Formacions Socials en Transició edita la publicació seriada Papers Transició, on es recullen treballs sobre transició. Estos tenen la forma d'articles, però s'incorporen també treballs curts sobre problemes de conjuntura, anàlisis breus, estadístiques, etc.