Logo de la Universitat de València Logo Departament de Treball Social i Serveis Socials Logo del portal

Mª Luisa Haro, Luisa Longo, Pilar Soler, Macay Blanquer, Tere Calatayud, Sara García,… els seus noms i cares no són molt conegudes, però són les primeres assistents socials de València, la primera promoció de l’Escola Diocesana.

Les Treballadores Socials que les coneixíem pensem que seria interessant recuperar les Memòries del Treball Social a València i, quan comencem a jubilar-nos, ens vam engegar, volíem documentar aqueixos primers anys i donar la veu als seus protagonistes.

Podíem pensar a escriure la història, però aqueix treball ho deixem per a aquelles recerques que puguen interessar posteriorment. De moment només volíem recuperar la seua veu, la seua imatge i posar-los nom perquè pogueren ser conegudes per les persones del treball Social, professionals, estudiants, professors/es, volíem possibilitar la seus presència en el món virtual i comencem amb el projecte d’Història i Memòria d’Assistents Socials. Així ho cridem inicialment, sense molt pensar, consistia a entrevistar a aquelles primeres assistents socials.

La idea va ser acollida pel Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de València i pel Col·legi Professional de Treball Social de València i amb el suport de la Facultat de Ciències Socials de la UV, en el laboratori de la qual s’han gravat la totalitat de les entrevistes.

Des del Departament i el Col·legi es va convidar a totes les persones, van respondre les interessades a participar en el projecte i l’equip va quedar constituït inicialment per Mª Teresa Yeves Bou (Coordinadora), José Vicente Pérez Cosín (Director del Dep.), Trinitat Gregori Monzó, Alicia Mazzola Aristegui del Departament i pel Col·legi Professional per Josefa Gómez Moya (Presidenta del Col·legi), Cristina Roca Carpio, Irene Gavidia Mir, Lorena Ruipérez Castro i Mª José Monrós Chancosa. Posteriorment, es van incorporar Lourdes Cortés Torregrosa, Elvira Marí Poveda i Mercedes Botija Yagüe. En els inicis, comptem amb el suport tècnic del becaris del Departament de Treball Social i Serveis Socials, Ana I. Serra Teixidor va continuar després de concloure la seua beca. Era gener de 2015.

Fitem el període temporal que volíem documentar, començava amb la primera promoció de l’Escola Diocesana d’Assistents Socials (1958-1961) i concloïa en 1982-83 amb el canvi polític en les eleccions generals i en les municipals quan s’inicia el desenvolupament dels serveis socials.

I comencem a plantejar-nos que persones havíem d'entrevistar, per la seua especial significació en les diferents àrees de treball: Sanitat, Psiquiatria i drogodependències, sectors emergents: empresa, transeünts, educació, menors, justícia… el que llavors, es deia assistència social, organitzacions professionals: Associació i Col·legi. I el més important, la primera promoció d'assistents socials a València. Localitzar i contactar forma també part del treball.

Les entrevistes, 27, es van realitzar des de maig de 2015 fins a principis de 2016, en Sociolab, el laboratori de la Facultat de Ciències Socials amb la col·laboració inicial dels becaris del Departament i la posterior de la tècnica Ainara Ruiz Sancho.

Realitzades les entrevistes s'inicia un llarg període d'escolta i edició, alhora que es contacta amb el servei tècnic d'audiovisuals del campus, Javier Ballesteros Servent per a la “neteja” de les cintes i que puguen ser pujades a la web del departament de Treball Social i Serveis Socials comptant amb Pedro J. Iriarte Mateo.