GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

El CIDE col·labora amb l'Institut Meteorològic i Hidrològic de Suècia i la Universitat de Göteborg en l'estudi dels canvis del vent en el passat.

  • May 27th, 2020
Image de la noticia

• César Azorín-Molina, investigador del CIDE, participa en una projecte de rescat i digitalització de sèries històriques de vent a Suècia per a augmentar el coneixement sobre els canvis observats en el passat i ponderar les projeccions futures del clima.

•Els resultats seran molt valuosos per a diversos sectors socioeconòmics com la indústria eòlica, la disponibilitat de recursos hídrics i els processos de desertificació, o la propagació d'incendis forestals, entre molts altres.

El CIDE col·labora amb l'Institut Meteorològic i Hidrològic de Suècia (SMHI) i la Universitat de Göteborg en el projecte WINDGUST. Es tracta d'un projecte finançat pel Consell Suec d'Investigació per al Desenvolupament Sostenible (FORMES) l'objectiu de les quals és estudiar els canvis històrics de la velocitat del vent a Suècia i les possibles causes, contribuint a una millor comprensió de les variacions del vent en un context de calfament global.

Tal com assenyala l'investigador del CIDE, César Azorín, expert en aquesta temàtica, aquest “és un projecte de rescat i digitalització de les sèries històriques de vent disponibles en paper en els arxius del SMHI, amb la finalitat de conéixer millor la variabilitat climàtica de la velocitat del vent en el passat”.

El vent afecta a molts sectors socioeconòmics i juga un paper determinant en la transició cap a una societat sostenible amb un sistema energètic basat en fonts renovables. No obstant això, el vent també pot causar danys en l'agricultura, la silvicultura i les infraestructures. Els resultats del projecte poden facilitar que aquests sectors planifiquen les seues activitats futures depenent dels canvis observats del vent en el passat i el millor coneixement de les causes que els controlen.

WINDGUST s'estructura en tres fases. En una primera es procedirà al rescat i digitalització dels mesuraments històrics del vent disponibles en revistes en paper en l'arxiu del SMHI en Norrköping. La segona fase se centrarà en millorar la qualitat dels registres de vent rescatats, aplicant controls de qualitat i homogeneïtzació. La tercera i última fase abordarà l'anàlisi estadística de les tendències i cicles del vent a Suècia des de principis del segle XX fins a l'actualitat, així com l'atribució de les causes que estan darrere dels canvis observats.

El projecte continuarà durant els pròxims tres anys 2020-2022.


CIDE Comunicació