University of Valencia logo Logo School of Engineering Logo del portal

CIÈNCIA EN EL PARLAMENT SELECCIONA A JOSEP RIBES, INVESTIGADOR DE L’ETSE-UV, PER A PARTICIPAR EN EL PROGRAMA D'APARELLAMENT CIÈNCIA-POLÍTICA

  • March 22nd, 2023
CIÈNCIA EN EL PARLAMENT SELECCIONA A JOSEP RIBES, INVESTIGADOR DE L’ETSE-UV, PER A PARTICIPAR EN EL PROGRAMA D'APARELLAMENT CIÈNCIA-POLÍTICA

El programa d'aparellament ciència-política en la Comunitat Valenciana, s'emmarca en el programa Science Meets Regions del Joint Research Center (JRC) de la Comissió Europea

València, 22 de març de 2023.- L'associació d'àmbit estatal Ciència en el Parlament (CeeP), en col·laboració amb RUVID (Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació) en la Comunitat Valenciana, han presentat els dotze perfils de recerca que participaran en el programa d'aparellament Science Meets Regions Comunitat Valenciana 2023: Transició verda i sostenibilitat. Aquesta acció ha seleccionat, entre altres, a Josep Ribes Bertomeu, Doctor Enginyer Químic, investigador des de 1999 en CalAgua, i Professor Titular d'Universitat del Departament d'Enginyeria Química de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València.

Aquesta iniciativa europea, afavorida pel Joint Research Center, té com a objectiu acostar les comunitats científica i política per a fomentar col·laboracions tangibles, efectives i sostenibles al llarg del temps i així avançar en els reptes que planteja la transició verda a la regió. Cal destacar que la Comunitat Valenciana és la primera Comunitat Autònoma espanyola en la qual es desenvoluparà aquest programa que, en 2022, es va dur a terme a escala nacional amb uns resultats molt satisfactoris.


Ciència sobre Transició verda i Sostenibilitat per a la política

Explicar als dirigents polítics com es desenvolupa la ciència en el seu territori i quins són els interlocutors ideals per a la temàtica d'especialització (en aquest cas, Transició verda i Sostenibilitat) que els poden ajudar a la presa de decisions per a resoldre problemes d'índole tècnic-‐ científic serà una de les claus de la comesa per al qual s'han presentat més de mig centenar de candidats després de la crida a la participació en el primer Programa d'Aparellament Science Meets Regions en la Comunitat Valenciana. Tot un èxit de convocatòria tant pel nombre de persones interessades com per la diversitat de perfils científics rebuts, i la selecció dels quals «ha estat molt complicada», tal com asseguren els responsables de l'organització.

Paritat i ampli ventall de disciplines

Les sis dones i sis homes de l'àmbit científic triats per al programa són: Esther Roca Campos, de la Universitat de València, Josep Ribes Bertomeu, de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat; José Ramón Serrano Cruz, de la Universitat Politècnica de València; Silvia Spairani Berrio, de la Universitat d'Alacant; Sergio Chiva Vicente i Luis Cabedo Mas, tots dos de la Universitat Jaume I de Castelló; Hermínia Puerto Molina i Carolina Senabre Blanes, de la Universitat Miguel Hernández d'Elx; Jordi Renau Martínez, de la Universitat CEU Cardenal Herrera; Esther Moreno Latorre, de la Universitat Catòlica de València; Oksana Udovyk, d'ENGINY, centre mixt de la UPV i el CSIC; i Laureano Emilio Carpio Mulas, de l'empresa ProtoQSAR.

Les disciplines científiques en les quals aquestes dotze persones treballen cobreixen un ampli ventall que abasta les temàtiques d'Enginyeria nuclear i recursos hídrics i contaminació ambiental; Hidrogen; Bioinformàtica per a la cerca de compostos de menor mal al medi ambient; Educació ambiental; Reconstrucció verda postguerra; Didàctica en temes de sostenibilitat; Eficiència de l'ús de l'aigua i l'energia en cultius; Modelatge ambiental enfocat a la gestió hidràulica; Arquitectura i qualificació energètica; Reciclatge i reutilització de recursos de l'aigua residual urbana i residus orgànics municipals; Plàstics sostenibles; Energia fotovoltaica; i Governança i participació ciutadana.

Després de les eleccions municipals de maig, començarà la cerca de la parella política que s'assignarà a cadascun d'aquestes dotze persones investigadores. Per a això, es tindran en compte perfils polítics que puguen valorar l'evidència científica per a un millor servei públic a la ciutadania, i així contribuir, des del seu àmbit local, regional o autonòmic, a afavorir l'intercanvi de coneixement entre el poder legislatiu i la comunitat científica, així com a millorar l'entesa mútua entre tots dos mons.

Per a més informació, es pot contactar amb l'associació Ciència en el Parlament en la direcció email: info@cienciaenelparlamento.org; Emilia Aiello (coordinadora del programa d'aparellament), telf.662092157 / Eduardo Oliver (vicepresident de l'associació Ciència en el parlament), telf.615119841.

SOBRE CEEP, RUVID I SMR

Ciència en el Parlament és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu que la ciència i el coneixement científic siguen una de les fonts d'informació en la formulació de propostes polítiques. Ciència en el Parlament va sorgir en 2018 com una iniciativa popular amb integrants del món de la ciència voluntaris que dediquen part del seu temps lliure a aquesta labor.

La Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID) neix el desembre de 2001 a través d'un conveni de col·laboració entre les cinc universitats públiques valencianes. Actualment, està composta pels següents socis: Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat d'Alacant, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat Miguel Hernández d'Elx, Universitat CEU Cardenal Herrera, Universitat Catòlica de València i el Consell Superior de Recerques Científiques -‐ Delegació en la Comunitat Valenciana.

El programa Science meets Regions del Joint Research Center té com a objectius adoptar un enfocament clar i estratègic sobre temes de rellevància per a regions i ciutats, en línia amb les prioritats de la Comissió Europea, i omplir el buit existent en l'àmbit local i regional en els instruments de la UE que aborden la formulació de polítiques informades en l'evidència.