University of Valencia logo Logo School of Engineering Logo del portal

COMMLAB publica l'article "An Automata-Based Cardiac Electrophysiology Simulator to Assess Arrhythmia Inducibility"

  • May 23rd, 2022
COMMLAB publica l'article

El grup d'investigació COMMLAB ha publicat l'article "An Automata-Based Cardiac Electrophysiology Simulator to Assess Arrhythmia Inducibility" un treball de recerca que presenta un sistema de simulació d'electrofisiologia computacional personalitzada (basat en Autòmats Cel·lulars) capaç de reproduir arrítmies cardíaques de pacients reals en models 3D, en molt menys temps que els simuladors biofísics emprats en aquest àrea fins hui. L'augment de velocitat aconseguit (x300) permet realitzar un elevat nombre de simulacions (escenaris clínics) en un pacient concret, de manera que resulta possible explorar totes les possibles arrítmies que podrien iniciar-se i associar-los una probabilitat o factor de risc.

Cal destacar que aquest treball està sent realitzat per una estudiant de doctorat de l’ETSE-UV, del Grau Enginyeria Multimèdia, Dolors Serra, la tesi de la qual se centra en aquest nou model de simulació.


Aquest estudi és rellevant tant en l'àmbit de l'enginyeria com en àmbits clínics, en particular en l'àrea d'arrítmies cardíaques. L'equip del Dr. Berruezo, Director del Departament d'Arrítmies i d'Investigació i Innovació de l'Institut del Cor Teknon (Barcelona), ha participat en la investigació proporcionat els casos clínics necessaris per a dur a terme la investigació. Berruezo, ha dedicat la seua activitat professional a l'Hospital Clínic de Barcelona liderant i coordinant l'activitat assistencial i científica de la Unitat d'Arrítmies Ventriculars durant els últims quinze anys i forma part actualment del reduït grup d'especialistes encarregats de redactar les guies de tractament de les arrítmies cardíaques per a les societats científiques americanes, europees i asiàtiques.


En concret, per a l'estudi es van seleccionar pacients que havien patit un infart de miocardi, on es poden generar "canals de conducció elèctrica” dins de la regió infartada que permeten la re-entrada del flux elèctric associat a un batec, generant així una arrítmia cardíaca. La possibilitat de poder comptar amb una eina capaç de predir ràpidament el risc d'arrítmia en un pacient recentment infartat, pot ser de gran utilitat per als equips clínics, que podrien actuar des d'un primer moment evitant futures intervencions per a tractar l'arrítmia, o fins i tot la mort sobtada del pacient.

Accedeix a l'article complet https://mdpi-res.com/d_attachment/mathematics/mathematics-10-01293/article_deploy/mathematics-10-01293-v3.pdf?version=1650537628

 

Vídeos:

https://www.youtube.com/watch?v=AWpM0cnuSTY

https://www.youtube.com/watch?v=k2OTzMGOm34

Images: