
L'ecosistema d'innovació valencià ja compta amb un nou dinamitzador: Cetaqua inaugura una delegació en la Comunitat Valenciana. Una nova fita fruit de més d'una dècada de col·laboració entre Cetaqua i Hidraqua, empresa gestora de tots els processos relacionats amb el cicle integral de l'aigua en el territori, en projectes d'I+D+i per a fer front a les necessitats del territori i a les derivades del context actual d'emergència climàtica i hídrica.
Cetaqua és un centre tecnològic de l'aigua de referència internacional, líder en la consecució de projectes europeus d'I+D+i, amb presència a Catalunya, Andalusia, Galícia i Xile. Compta amb més de 15 anys d'experiència en el desenvolupament i implementació de solucions d'I+D+i aplicades al sector de l'aigua i al medi ambient. Esta delegació permetrà posicionar a la Comunitat Valenciana a l'avantguarda en innovació, a través d'una estreta col·laboració amb l'ecosistema local. Cetaqua col·labora amb una potent xarxa d'universitats, centres tecnològics, startups i empreses a nivell nacional i internacional que li permeten ser referent en innovació en el sector de l'aigua a nivell europeu.
La delegació de Cetaqua en la Comunitat Valenciana té a més per objectiu ajudar a generar grans projectes d'innovació que puguen oferir solucions que ajuden a millorar la gestió de l'aigua i del medi ambient en els sectors prioritaris de l'activitat territorial en la Comunitat Valenciana com són el turisme, la indústria i l'agricultura.
A més esta delegació de Cetaqua treballarà en la co-creació de noves solucions digitals que s'implementaran a través de la xarxa de centres Dinapsis de la Comunitat Valenciana.
Javier Anguiano, Gerent d'Operacions de València i Castelló, serà el delegat de Cetaqua en la Comunitat Valenciana i realitzarà les funcions de coordinador de projectes i iniciatives d'innovació vinculades al centre tecnològic de l'aigua en el territori.
Consell Assessor
Així mateix, amb l'objectiu d'orientar l'estratègia d'innovació, s'ha creat un Consell Assessor compost per Manuel Pulido, Catedràtic d'Aigua i Medi Ambient, Director del IIAMA-UPV, Coordinador d'Instituts Universitaris d'Investigació; Ana Cidad, Directora Gerent Fundació ValgrAI; Angel Robles, Professor i Vicedegà de l'Escola d'Enginyeria i Investigador Grup UPV-UV CALAGUA de la Universitat de València; i Armando Ortuño, Professor Titular de Territori, Transport i Medi Ambient del Departament d'Enginyeria Civil de la Universitat d'Alacant.
També participaran Fernando González-Candelas, Catedràtic de genètica, investigador principal del grup d'investigació d'evolució i Salut Universitat València, Fundació FISABIO; Tonia Salinas, Directora gerent de la Fundació UMH, gestora del Parc Científic de la UMH, Fundació UMH, UMH; Juan Fuster, Delegat de CSIC a la Comunitat Valenciana; Iñaki Casals, Director Innovació Aigües d'Alacant i Adela Yañez, Directora Innovació de Labaqua.
Este Consell Assessor respon a desafiaments com "la qualitat dels recursos hídrics, la Comunitat Valenciana, igual que la resta del territori es veu afectada per la sobreexplotació dels aqüífers, la intrusió marina o la contaminació per excés de nutrients", o "la gestió eficient i sostenible de l'aigua garantint tant la quantitat com la qualitat dels recursos hídrics, que és tan important per al desenvolupament d'activitats com el turisme i l'agricultura".