University of Valencia logo Logo School of Engineering Logo del portal

El grup d'investigació CALAGUA-Unitat Mixta UV-UPV es reuneix amb els representants de la CHJ, l’EPSAR i l'Ajuntament d'Oliva per a impulsar la reutilització d'aigües

  • June 30th, 2022
El grup d'investigació CALAGUA-Unitat Mixta UV-UPV es reuneix amb els representants de la CHJ, l’EPSAR i l'Ajuntament d'Oliva per a impulsar la reutilització d'aigües

El dimarts, 21 de juny de 2022, representants de la CHJ, l’EPSAR i l'Ajuntament d'Oliva, van mantindre una reunió amb investigadors del grup CALAGUA-Unitat Mixta UV-UPV en el marc del projecte MEM4AGRI, finançat per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, dins de les convocatories de projectes Prometeu per a grups d'investigació d'excel·lència.

El projecte MEM4AGRI té com a objectiu principal l'estudi de la reutilització agrícola d'aigües regenerades mitjançant l'aplicació de tecnologies de membranes. Aquestes tecnologies són capaces d'obtindre aigua regenerada i nutrients de les aigües residuals, en línia amb la Principis de l'Economia Circular, per la qual cosa permeten avançar en la sostenibilitat d'aquests processos. El projecte també abordarà els condicionants legals associats al Reglament (UE) 2020/741 sobre els requisits mínims per a la reutilització de l'aigua.


Durant la reunió, després de la benvinguda del President de la CHJ Miguel Polo, la catedràtica de la Universitat de València i responsable de MEM4AGRI, Aurora Seco, ha exposat els beneficis que comporta la pràctica de la reutilització agrícola d'aigües riques en nutrients en un context de canvi climàtic, estrés hídric i encariment de fertilitzants i energia. També durant aquesta reunió s'han pogut establir les bases de la col·laboració entre la CHJ, l’EPSAR, l'Ajuntament d'Oliva i el grup d'investigació per a elaborar una metodologia per a desenvolupar els plans de gestió del risc de les aigües regenerades (PGRAR) establits en l'esmentat Reglament. Aquests PGRAR són els encarregats de garantir la seguretat ambiental i sanitària de l'ús d'aigües regenerades en agricultura i dels productes obtinguts. En la pròpia reunió, l'alcaldessa d'Oliva, Yolanda Balaguer, va mostrar el seu interés a avançar en la materialització de la nova planta de tractament, que inclou el necessari tractament terciari, incloent-hi tecnologia de membranes i la reutilització d'aigües residuals en el terme municipal d'Oliva. Aquesta actuació està actualment en fase de tramitació ambiental del projecte, ja redactat per la CHJ en col·laboració amb l’EPSAR i que, prèviament a la seua posada en servei, necessàriament haurà de comptar amb el seu corresponent PGRAR.


Com a resultat de la reunió s'ha conformat un partenariat entre les tres institucions i el grup d'investigació amb l'objectiu d'intercanviar la informació disponible i necessària per al correcte desenvolupament dels plans de gestió del risc, incloent-hi una adequada gestió dels nutrients presents en les aigües. A més, s'ha acordat la col·laboració de totes les parts en les labors de difusió dels avanços i resultats del projecte d'investigació MEM4AGRI, així com la promoció més de la participació d'altres actors rellevants, com són els agricultors i consumidors.