Logo de la Universitat de València Logo Escola de Doctorat Logo del portal

La Universitat de València convoca la II Jornada de Divulgació de Tesis per a estudiantat predoctoral

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 2 de juliol de 2025
Edifici de Rectorat de la Universitat de València.
Edifici de Rectorat de la Universitat de València.

La Universitat de València ha convocat la segona jornada de divulgació de tesis doctorals per a mostrar la investigació duta a terme per les persones en formació predoctoral de la institució, premiar la capacitat comunicativa de doctorandes i doctorands, fomentar l’interès en la divulgació i la comunicació científica i contribuir a l’increment de la cultura científica de la ciutadania. La jornada inclourà tres premis i se celebrarà el pròxim 26 de setembre.

La sol·licitud de participació es presentarà pel registre en la web esdeveniments.uv.es abans del 16 juliol i els treballs han d’estar elaborats amb un llenguatge senzill i accessible al gran públic, en una intervenció d’un temps màxim de 4 minuts. Els tres premis que s’atorgaran seran de 300, 250 i 200 euros. La jornada se celebrarà a l’Espai Vives de la Universitat de València. Una de les tres persones guanyadores participarà en la final del concurs de divulgació de tesis per a investigadors i investigadores en l’etapa inicial predoctoral de totes les universitats sòcies de FORTHEM.

El FORTHEM Researchers Grand Prix 2025 se celebrarà el 6 de novembre a la Universitat Bourgogne Europe de Dijon (França). La Universitat de València, a través del Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, oferirà entrenament a la persona seleccionada, que haurà de defensar la seua tesi en 4 minuts en anglès, i es farà càrrec de les despeses del seu desplaçament a la ciutat de Dijon per a la final.

En la jornada del 26 de setembre poden participar les persones en formació matriculades en qualsevol programa de doctorat de la Universitat de València, almenys en la segona anualitat, amb la matrícula activa i al corrent dels pagaments del curs 2024/2025. És imprescindible no haver defensat la tesi abans del 26 de setembre de 2025, i comptar amb el vistiplau de la direcció de la tesi. Cal adjuntar al formulari d’inscripció un text divulgatiu d’un màxim de 1.500 paraules en valencià o castellà i anglès, en què s'ha de presentar la temàtica de la investigació i l’impacte que aquesta pot tenir.

Prèviament a aquesta jornada, la direcció de l’Escola de Doctorat nomenarà un jurat preliminar integrat per tres membres, que seleccionarà un màxim de 16 persones d’entre les sol·licituds presentades, i que seran les que participen presencialment en la jornada. Els criteris per a seleccionar el màxim de 16 participants són la claredat expositiva i estructura del text (fins a 3 punts); l’interès de la investigació i coherència (3 punts); la creativitat i originalitat (3 punts) i el correcte ús de la sintaxi, normes ortogràfiques i llenguatge no sexista (1 punt).

Per a l’acte del 26 de setembre, el jurat estarà format per María Amparo Tórtola Baixauli, directora de l’Escola de Doctorat de la Universitat de València (Departament de Física Teòrica); Rafael Castelló Cogollos (Departament de Sociologia i Antropologia Social); Gianni Gallello, (Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga); Carlos Romá Mateo (Departament de Fisiologia) i Julia Suso López (Departament d’Economia Financera i Comptabilitat).

Divendres 26 de setembre també hi haurà una conferència d’Anabel Forte, investigadora del Departament d’Estadística i Investigació Operativa de la Universitat de València, amb el títol La divulgació com a forma de supervivència, en la qual analitzarà el paper de la divulgació de la ciència com un mur contra la desinformació, a més d’una eina de comunicació.

 

Bases del concurs 

Inscripció clicant ací