Universitat de ValènciaFacultat de Física Logo del portal

La Facultat de Física col·labora amb el Batxillerat d'Investigació en diferents Instituts d'Ensenyament Secundari de la Comunitat

  • 25 d’octubre de 2024
Image de la noticia

El Batxillerat d'Investigació busca acostar a l'alumnat de batxillerat al mètode científic, mitjançant una metodologia pràctica i innovadora, que estimule la curiositat i s'adapte millor a un món canviant, alhora que permet el desenvolupament i foment del talent i el despertar de vocacions científiques.

En els projectes plantejats per l'alumnat es desenvolupen temes de diferents disciplines, dirigits per professorat de l'institut, juntament amb la supervisió i tutela de professionals externs, del món laboral o de centres d'investigació. Després del plantejament del treball, es realitza la investigació durant el primer curs de batxillerat i el procés acaba amb una defensa oral i la publicació de la memòria.

Dimecres passat, 16 d'octubre, va tindre lloc la defensa dels treballs finalitzats en l'IES Dr. Peset Alexandre de Paterna. Aquesta és la 3a edició del projecte, a la qual es van presentar 6 treballs, entre ells el tutelat per la professora María Moreno, del departament de Física Atòmica Molecular i Nuclear i IFIC (Institut de Física Corpuscular, UV_CSIC), que tractava sobre el Descobriment del Bosó de Higgs. A l'acte va acudir la vicedegana de la Facultat, María Jesús Hernández, també col·laboradora del projecte i que, en la seua primera edició va supervisar el treball sobre propietats físiques d'Espessidors Alimentaris. Aquest treball va guanyar el premi Sapiència el curs 23-24, i va ser presentat en el passat XXXV Encuentro Ibérico de Enseñanza de la Física (Biennal de Física, Donostia, juliol 2024).

En el mateix context, dissabte passat, 19 d'octubre, en el Centre Cultural de Picanya es va presentar el projecte Batxillerat d'Investigació que s'ha començat a desenvolupar en l'IES Enric Valor. L'actual projecte compte es desenvolupa en el marc d’ACORD (Acció col·laborativa i recerca docent) de la GVA. L'acte va comptar amb la presència de la vicedegana que ha impulsat el projecte proporcionant contactes per a aquesta edició i la propera, així com alguns tutors externs, a més de diferents personalitats. Entre les propostes que estan en marxa en aquests moments, col·laboren alguns membres del Departament de Física de la Terra i Termodinàmica. El professor Juan Carlos Jiménez tutoritza un treball sobre Urbanisme assistit per Teledetecció, mentre que Víctor Estellés i Violeta Martos supervisen un altre projecte sobre l'Estudi de la qualitat de l'aire en la població de Picanya.

El curs passat, Enric Marco, tècnic del Departament d'Astronomia i Astrofísica, també va tutoritzar un treball sobre Contaminació Lumínica en l'IES Malilla de València en el marc del projecte Batxillerat d'Investigació que es desenvolupa en aquest centre.

Tant l'alumnat com el professorat participant coincideixen a destacar que resulta una experiència enriquidora no sols per les destreses i coneixements adquirits en el procés, sinó per la interacció amb professionals i el coneixement de la Universitat. Des del punt de vista dels tutors externs, també resulta gratificant col·laborar amb professorat i alumnat de Secundària que demostren un alt interés i motivació.

Imatges: