University of Valencia logo Logo Department of Geography Logo del portal

Eixida de treball de camp sobre el tema de la despoblació

L'alumnat de l'assignatura de primer curs “geografia de la població del grau de “Geografia i Medi Ambient” ha realitzat una eixida de treball de camp sobre el tema de la despoblació.

Van viatjar als municipis de l'interior de la província de Castelló, on van conéixer diferents experiències i visions d'un fenomen demogràfic amb importants repercussions sobre el territori.

Una vegada en la localitat de Montanejos, van poder assistir a les xarrades de Miguel Sandalinas, Alcalde-President del municipi i president del Fòrum de Municipis d'Interior de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. A continuació, Vicent Llosà, tècnic de l'Oficina Valenciana contra la Despoblació de la Direcció General de la Generalitat Valenciana, els va mostrar els programes, ajudes i projectes que desenvolupen. Posteriorment, David Vizcaino, Director de la Fundació de Turisme i Gerent del Museu Municipal, d'una manera molt didàctica van poder assistir a una explicació dels processos de despoblació i de noves formes d'ocupació en el territori i com Montanejos ha sabut aprofitar el seu recurs endogen, l'aigua mineromedicinal, i el seu capital humà i social per a possibilitar l'activitat turística durant tot l'any i evitar la pèrdua d'efectius demogràfics.

Després de conéixer alguns recursos naturals i culturals de la localitat es va visitar la localitat d'Ayódar, que encara que es troba al Parc Natural de la Serra de Espadán, té un reduït nombre d'habitants i amb altes taxes d'envelliment. 

Finalment, el treball de camp va discórrer per Onda on breument es va poder assistir al fort dinamisme econòmic de l'eix de desenvolupament endogen especialitzat en el taulell. 

Poder apreciar in situ d'eixides de camp per a observar diferents realitats territorials i demogràfiques a la Comunitat Valenciana suposa un element diferencial en l'aprenentatge de l'alumnat del grau de “Geografia i Medi Ambient”.
 

Images: