Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives (IUCIE) Logo del portal

Aquest projecte d'investigació, finançat a través de les subvencions per a activitats relacionades amb la recuperació de la Memòria Democràtica i les víctimes de la Guerra Civil i de la Dictadura, es proposa esclarir els fets esdevinguts, així com la seua significació simbòlica i, sobretot, la seua pervivència en la memòria recorrent huit dècades de vida de les imatges i es manifestarà en documents per a centres escolars, així com un material visual, projectes per a espais expositius, centres cívics, o associacions, donant lloc a conferències i debats.
Acrònim

056‐MD‐2021

Descripció

Juliol de 1936. Enmig de la confusió que regna després de la revolta militar protagonitzada d'una banda de l'Exèrcit i l'esclat revolucionari que el colp desencadena en diferents zones del país, un grup de milicians es dirigeix al Turó dels Àngels, centre geogràfic de la Península Ibèrica, s'a posta formant un escamot d'afusellament davant l'estàtua-efígie elevada en honor al Sagrat Cor de Jesús i dispara sobre ell com si d'una execució es tractara. La imatge és recollida en una instantània fotogràfica i una breu seqüència cinematogràfica que produeixen un enorme impacte en la premsa i els mitjans de comunicació nacionals i internacionals, alimentant la idea que a Espanya s'està duent a terme una “persecució religiosa”.

Aquesta imatge no cessarà de circular fins a l'actualitat. Amb tot, ni el contingut de la mateixa ni la seua factura han sigut fins hui desentranyats ni estudiats. Això planteja que les imatges tenen una funció decisiva en la constitució de la memòria històrica, que condensen relats i que són més ben recordades que fets complexos i matisats. D'ací la seua plasticitat. I és que aquest escenari encarnava una de les escissions dels espanyols entre clericalisme i anticlericalisme. En 1919, Alfons XIII consagrava Espanya al culte del Sagrat Cor de Jesús i aquest reconeixement públic col·lideix amb l'acte profanatorio i la posterior dinamitació del monument. Inaugurat en 1965 o nou monument, va ser escenari d'actes de reparació durant el franquisme.

 

 

 

 

Investigadors principals:
  • Sanchez Biosca, Vicente
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Investigadors principals no UV

Rafael Rodríguez Tranche (Universitat Complutense de Madrid)

Data d'inici
2021 Desembre
Data de finalització
2022 Desembre
Entitats finançadores:

Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica