
Des de l'inici del projecte AQUASERS, al setembre de 2023, s'han caracteritzat i avaluat les matrius d'aigües més representatives mitjançant l'estudi de paràmetres relacionats amb la preparació, captació i anàlisi dels patògens d'ambients industrials objecte d'estudi.
Paral·lelament, s'han fet passos molt significatius en el desenrotllament d'un dispositiu autòmat que permeta el control i prevenció de la legionel·losi a partir del monitoratge de la qualitat de l'aigua. Entre les fites més importants d'estos mesos destaquen la producció de proteïnes recombinants i anticossos específics per al desenrotllament d'un biosensor capaç de detectar Legionel·la pneumophila en les principals fonts de contaminació d'este patogen. Mitjançant el biosensat es pretén complementar i sortejar la metodologia clàssica de control, obtenint resultats sensibles i específics en poc temps.
Si bé encara queda recorregut del projecte, els primers resultats en biosensors adaptats i la preparació de mostra automatitzada són molt prometedors, la qual cosa s'acosta a l'objectiu de desenrotllament d'un dispositiu autòmat que permeta el control i prevenció de la legionel·losi a partir del monitoratge de la qualitat de l'aigua.
Finançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER) en la Comunitat Valenciana 2021-2027 ha comptat amb un pressupost total de 699.115,94 €. El nostre grup d'investigació en el *IDM de la UPV ha comptat amb un pressupost de 190.139,23 € (*INNEST/2023/127), dels quals 93.823,61 euros han sigut ja aportats per l'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació – IVACE+i Innovació
Imatges: