
El projecte va tindre com a principal objectiu desenrotllar i provar un innovador sistema de bioprotecció per a l'agricultura, basat en l'encapsulació de compostos actius amb propietats toxicològiques i biocides enfront d'organismes patògens vegetals. Per a això, es va plantejar la síntesi de materials silicis mesoporoses funcionalitzats amb portes biomoleculars, dissenyades per a encapsular olis essencials (OEs). El propòsit era reduir la volatilitat dels OEs i incrementar la seua activitat fungicida, alliberant els compostos sol en presència de fongs patògens.
BIOFUNGATE és un projecte cofinançat per la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) a través del programa de Projectes Estratègics en Cooperació de 2022. Projecte susceptible de ser cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2021-2027. Referència: INNEST/2022/192
Al llarg del projecte es van desenrotllar tres tipus de materials mesoporoses funcionalitzats a escala de laboratori, els quals van ser validats reeixidament in vitro. Si bé l'escalat industrial va presentar algunes dificultats, els assajos van confirmar que els olis essencials encapsulats mostren una major efectivitat fungicida en comparació amb els OEs en estat lliure. Els resultats demostren el potencial del sistema, encara que serà necessari optimitzar la seua producció industrial per a la seua viabilitat comercial a gran escala.
Este sistema de bioprotecció destaca per la seua capacitat d'encapsular olis essencials i alliberar-los de manera controlada en presència de fongs, la qual cosa maximitza la seua efectivitat i reduïx la volatilitat dels OEs. Enfront d'altres solucions disponibles en el mercat, oferix una alternativa sostenible i eficient, utilitzant compostos naturals que minimitzen l'impacte ambiental i milloren l'estabilitat dels OEs.
L’IDM de la Universitat Politècnica de València (UPV) es va encarregar de la síntesi i caracterització dels materials mesoporoses funcionalitzats. Per la seua part l'Institut Agroforestal Mediterrani (IAM) de la UPV, va estar a càrrec de la validació in vitro dels assajos. Laurentia, per part seua, va ser responsable de desenrotllar els materials a major escala, contribuint a l'avanç del projecte cap a la seua implementació industrial.