Logo de la Universitat de València Logo Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva Logo del portal

El biòleg evolucionista Andreas Wagner tracta l’adaptabilitat de les espècies en l’XI Memorial Peregrí Casanova

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 26 d’abril de 2022
Andreas Wagner.

La Sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València (UV) acull aquest dimecres 27 d’abril a les 13.00 hores la conferència Evolucionabilitat, Robustesa i Selecció Natural d’Andreas Wagner, en el marc de l’XI Memorial Peregrí Casanova de Biodiversitat i Biologia Evolutiva.

Andreas Wagner, professor de l’Institut de Biologia Evolutiva i Estudis Ambientals de la Universitat de Zuric, tractarà de demostrar si el procés evolutiu pot ser objecte de l’evolució darwiniana. Per a això, “necessitem trobar de quina manera pot afectar la selecció natural a l’evolució”, afirma. La investigació promulgada per Wagner i el seu equip revela un progrés experimental de les espècies i mostra com la selecció natural té un impacte en la millora del desenvolupament.

“Hem sotmés la població en evolució a una seqüenciació d’ADN d’alt rendiment, estudiat la dinàmica evolutiva i examinat les variants genètiques per mitjà d’assajos bioquímics”, confirma Andreas Wagner. A més, l’estudi demostra que “la selecció natural pot millorar la robustesa dels sistemes biològics davant mutacions”, afig.

El Memorial Peregrí Casanova torna a tindre lloc després de 3 anys a causa de les restriccions davant la pandèmia de la COVID-19 amb una XI edició. L’objectiu de l’acte és homenatjar qui fou catedràtic d’Anatomia de la Universitat, introductor de les idees evolucionistes i organitzador de l’homenatge a Darwin en la institució en 1909.

Peregrí Casanova i Ciurana (València, 1848-1919) va ser un seguidor de Darwin i un rigorós evolucionista, mentre aconseguí que València fóra un centre peninsular de difusió de l’evolucionisme. A més, el seu treball i les seues publicacions van cobrir el camp de la Medicina, especialment la Morfologia. La Biblioteca de Ciències de la Salut de la UV porta el seu nom.

El XI Memorial Peregrí Casanova està organitzat per l’Institut Universitari Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE) i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València (UCC+i). També hi col·laboren el Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya, la Facultat de Ciències Biològiques de la UV i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT).

Imatges: