Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Professors de la Facultat de Medicina de València (1922)

.

Cal·ligrafies de la malaltia

L'Institut Interuniversitari López Piñero engega el projecte VALciÈNCIA de rutes guiades per la ciutat

  • 7 de desembre de 2021
VALCIENCIA

L'Institut Interuniversitari López Piñero realitza una aposta per la divulgació científica incidint directament als espais quotidians a través de la realització de rutes per la ciutat de València. En el moment en que comencen a ser retirades les restriccions per la COVID-19, l'institut es proposa recuperar l'espai públic mitjançant la creació d'una sèrie d'itineraris urbans sobre història de la ciència que recorren els espais de la ciutat més determinants per a la producció de coneixement.

Les rutes VALciÈNCIA parteixen d'una concepció sobre el llegat de l'activitat científica que posa el focus en la preservació i difusió dels seu patrimoni material. El llegat científic gaudeix d'una posició de privilegi a dintre dels espais formals de cultura com ara escoles, museus i universitats. No obstant, la seua presència fora d'aquestes institucions sovint passa desapercebuda per la ciutadania.  El repte, per tant, consisteix a expandir el marc d'actuació de les activitats de difusió realitzades des del Museu de l'Institut Interuniversitari López Piñero i traure la ciència a peu de carrer. La recuperació i difusió del patrimoni científic de la ciutat contribueix a fomentar una cultura més completa i diversa a l'abast del conjunt de la societat.

Actualment, estan en procés de disseny i avaluació fins a tres itineraris que tractaran temes tan diversos com la producció de coneixement al llarg de la història de la ciutat, les col·leccions científiques o la pràctica de la medicina durant els diferents episodis de pandèmia. El treball compta amb l'assessorament i participació del personal investigador de l'institut (la recerca del qual està ben present als continguts explicatius dels diferents punts de les rutes) i la dinamització per part de Lluís Pascual Vidal, Doctor en Química i Màster en Història de la Ciència i Comunicació Científica per la Universitat de València.

La relació entre les ciutats i la producció de coneixement ha estat molt intensa al llarg de la historia, sent aquestes el principal escenari per al desenvolupament de la ciència, la tècnica i la medicina. A través de les rutes es pretén posar de relleu aquest diàleg entre l'espai urbà i l'activitat científica per tal d'incorporar-lo com un element més de la cultura i identitat urbana. Al llarg de les properes activitats programades per l'Institut Interuniversitari López Piñero, com la VIII MATINAL d’història i ensenyament de les ciències, començaran a incorporar-se les rutes com una activitat oberta al públic participant.