Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Professors de la Facultat de Medicina de València (1922)

.

Cal·ligrafies de la malaltia

PRESENTACIÓ DE LA DONACIÓ DE LA FAMÍLIA ESPLUGUES-MOTA

 

L'acte de recepció de la donació tindrà lloc el dilluns dia 27 de febrer, a les 18 h. en el saló d'actes de l'Institut López Piñero (Palau de Cerveró) amb l'assistència de la Rectora de la Universitat que moderarà la presentació,  i les intervencions de Javier Chorro Degà de la Facultat de Medicina, de José Luis Barona (IILP-UV), del conservador del Museu Josep Simon i un membre de la familia.

 

La donació de la família Esplugues-Mota procedeix de dos destacats membres de la Facultat de Medicina de València, que van exercir la seua labor i magisteri durant la segona meitat del segle XX. Juan Esplugues Requena (1927-2011) va ser catedràtic de farmacologia de la Universitat de València entre 1971 i 1993. En 1987 va crear la  “Fundación Juan Esplugues” amb l'objectiu de promoure la formació en la investigació farmacològica de joves postgraduats. Des de la seua creació, la Fundació ha concedit una quarantena de beques, contribuint a la formació de molts professors i investigadors. Per part seua, Amalia Mota Bru (1929 - 2022), va ser investigadora del CSIC en el Centre de Documentació i Informàtica Biomèdica, en estreta col·laboració amb Mª Luz Terrada Ferrandis, un centre pioner en el desenvolupament de les tècniques d'informació i documentació en medicina i molt actiu a facilitar l'accés dels nostres sanitaris i científics a la informació internacional, en estreta vinculació amb la Història de la medicina.



Després de la defunció d'Amalia Mota, la família Esplugues-Mota va decidir fer donació de la part científica i mèdica de la seua biblioteca a la biblioteca universitària i posteriorment la donació a l'Institut Interuniversitari López Piñero (Palau de Cerveró) d'una dotzena d'instruments científics i materials de laboratori de la seua propietat, que s'exhibeixen en aquest Institut. Es tracta de microscopis, fotòmetres, pindolers, jocs de peses, balances, mesuradors de pH, colorímetres, tensiòmetres, i flascons de substàncies emprades en farmacologia, que contribueixen a ampliar l'arsenal d'instruments que conté el Museu d'Història de la Medicina i de la Ciència de la Universitat de València.

 

En el futur, els materials d'aquesta donació s'integraran en l'exposició sobre història de la medicina a València, que té la seua seu permanent en la Facultat de Medicina.

 

L'acte de recepció de la donació tindrà lloc el dilluns dia 27 de febrer, a les 18 h. en el saló d'actes de l'Institut López Piñero (Palau de Cerveró) amb l'assistència de la Rectora de la Universitat i del Degà de la Facultat de Medicina.

 

Microscopi de camp fabricat per Arthur Chevalier, París, ca. 1840