Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

"La medicina humanitària en la història"

  • 3 de febrer de 2020
La medicina humanitària en la història

Dia i hora: 7 de febrer de 2020, des de les 17:00 a les 19:00.

Lloc: Col·legi Oficial de Metges d'Alacant (COMA). Avinguda de Dénia, 47. 03013 Alacant.

Resum:

En aquest seminari revisarem el concepte i els límits de la medicina humanitària (principis, fites, agències, agents i representacions); assistirem al passe del diaporama Alacant en guerra: Mary Elmes i l'Hospital infantil de Polop de la Marina; i acabarem amb la projecció del vídeo titulat Alerta sanitaria en Francia. Enfermedad y asistencia humanitaria a los refugiados republicanos españoles.

Intervenen:

Jon Arrizabalaga (CSIC, Inst. Milà i Fontanals, Barcelona). Llicenciat en medicina per la Universidad de Navarra (1979) i doctor per la de Zaragoza (1983), és Professor d'Investigació del CSIC, adscrit a la línia de recerca "Cultura mèdica i científica: pràctiques, espais, objectes i intercanvis" de la Institució Milà i Fontanals del CSIC a Barcelona. Des de 2006 la seua línia de recerca principal ha estat centrada en les relacions entre medicina, guerra i humanitarisme en l'Europa contemporània (1850-1950) des d'un perspectiva transnacional i interdisciplinària, amb particular atenció al cas espanyol.

Àlvar Martínez-Vidal (Institut Interuniversitari López Piñero, Universitat de València). Llicenciat en medicina per la Universitat de València (1980) i doctor per la de Zaragoza (1986), ha sigut Professor Titular d'Història de la Ciència en la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de València, i investigador de l'Institut Interuniversitari López Piñero. Membre del projecte "Acciones de socorro y tecnologías médicas en emergencias humanitarias", l'any 2019 va coordinar, junt a Jon Arrizabalaga, el simposi "Entre los campos y los hospitales: ayuda médica humanitaria a los refugiados españoles en Francia (1939-1950)".

Organitzen: Màster Universitari en Cooperació al Desenvolupament. Conjunt - Especialitat en Salut a Països en Desenvolupament - UMH, la Oficina de Cooperació Internacional del COMA i l'Institut Interuniversitari López Piñero - Universidad Miguel Hernández (UMH).

Coordinen: Ramón Castejón Bolea (UMH) i Diego Torrús Tendero (COMA).