
La iniciativa ChemiNova, que estudiarà la deterioració patida pel patrimoni cultural europeu a causa del canvi climàtic i les guerres, celebra del dia 7 al 10 d'abril el programa ChemiNova SummerSchool per a proporcionar als seus participants habilitats per a identificar, supervisar i abordar els danys causats als llocs patrimonials utilitzant tecnologies i metodologies innovadores. Els seminaris dels tres primers dies es duran a terme en línia sense límit d'assistents, i fins a 20 estudiants podran participar en l'entrenament pràctic que tindrà lloc durant l'última jornada en la Nau de la Universitat de València.
La proposta educativa combina coneixements teòrics, exercicis pràctics i debats dirigits per experts per a millorar la capacitat dels i les participants per a contribuir eficaçment a la conservació del patrimoni cultural. És possible inscriure's a través del següent enllaç: https://cheminova.eu/news/
Les master classes dirigides per experts tindran lloc en línia via Zoom, sense limitació de participants. El dia 7 d’abril se centrarà en els efectes del canvi climàtic i els conflictes en el patrimoni cultural, mentre que la jornada del dia 8 tractarà sobre metodologies d'identificació de danys i avaluació de riscos.
.En el dia 9 s'aprofundirà en l'ús de ferramentes digitals com les imatges per transformació de reflectància (RTI), l'espectroscòpia de reflectància, la fluorescència de raigs X, i les tecnologies de realitat augmentada i virtual.
Les demostracions in situ de les ferramentes ChemiSensing i ChemInspection en un jaciment de patrimoni cultural en La Nau seran el dia 10 i únicament en aquest cas podran participar 20 estudiants.
Els i les estudiants tindran accés a recursos digitals i podran continuar participant en el projecte ChemiNova a través de seminaris web i futures oportunitats de formació.
ChemiNova té com a objectiu desenvolupar un sistema computacional intel·ligent que vaja més enllà de les tecnologies actuals per a abordar els danys estructurals i químics que han patit els monuments i les col·leccions patrimonials europees a causa de dues amenaces específiques d'origen humà com són el canvi climàtic i els conflictes civils. La iniciativa Horitzó Europa s'estendrà des de febrer de 2024 fins a gener de 2027.
ChemiNova és finançat per la Unió Europea mitjançant l'acord de subvenció número 101132442. Les opinions expressades són responsabilitat exclusiva dels autors i no reflecteixen necessàriament les de la Unió Europea. Ni la Unió Europea ni l'autoritat que concedeix la subvenció poden ser considerades responsables d'aquestes.