Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

L'IRTIC coordina un projecte que permetrà a empreses públiques i privades accedir a un sistema d'intercanvi de documents electrònics més segur

  • 25 de juliol de 2019
Image de la noticia

El Parc Científic de la Universitat de València acull la reunió d'inici del projecte AS4EDI, l'objectiu del qual és promocionar l'ús d'Infraestructures Digitals de Serveis eDelivery entre entitats públiques i privades. El projecte, finançat per la Unió Europea a través del mecanisme CEF, està coordinat per l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) i la consultora LMT. Els 6 proveïdors EDI (Electronic Data Interchange providers) que formen part del consorci són Billit (Bèlgica), OpusCapita (Finlàndia), Viaduct (Suècia), Calvi (Països Baixos), Generix (França) i NetEDI (Regne Unit).

L'objectiu del projecte AS4EDI és que les sis entitats que participen en el projecte, que a més són Punts d'Accés PEPPOL certificats, actualitzen les solucions tecnològiques de eDelivery que ofereixen als seus clients. Gràcies a aquest projecte, empreses i organismes del sector públic podran intercanviar informació a través d'una infraestructura digital que garanteix la seguretat i confidencialitat dels seus missatges d'acord amb els requisits tècnics establits per la Unió Europea.

Què és l'eDelivery

L'eDelivery és una col·lecció xarxa de nodes distribuïts que segueixen les mateixes regles tècniques i, per tant, són capaces d'interactuar entre si. Es basa en un model on cada participant es converteix en un node utilitzant protocols de transport estàndard i de polítiques de seguretat. Aquesta solució ajuda les administracions públiques a intercanviar dades i documents electrònics amb altres administracions públiques, empreses i ciutadans, de manera interoperable, segura i de confiança.

El eDelivery permet així una reducció de costos per intercanvi d'informació perquè s'elimina el format en paper i una reducció de temps de transacció, ja que és immediata.

Reglament eIDAS

Un dels principals problemes a l'hora de fomentar l'ús de l'eDelivery és la varietat d'especificacions tècniques de cada estat membre. Per això, la Comissió Europea ha promogut a través del Reglament UE 910/2014 sobre identificació electrònica i serveis de confiança (conegut com a eIDAS) l'estandardització dels protocols de comunicació digitals entre països de la Unió Europea.

A través del programa de finançament CEF-Telecom, la Unió Europea finança projectes com AS4EDI, l'objectiu dels quals és que els proveïdors EDI puguen implementar les seues solucions creant protocols i polítiques comunes de seguretat per a la informació electrònica intercanviada entre els països de la UE.

L'estandardització és un factor clau de la política comercial de la Unió Europea, ja que elimina barreres tècniques al comerç. A més, millora l'accés al mercat i al comerç internacionals i millora la cooperació a escala internacional.

El contingut d'aquesta publicació és responsabilitat exclusiva d'IRTIC (UV) i no reflecteix necessàriament l'opinió de la Unió Europea.