Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

La UV participa en el programa que uneix ciència i política per a col·laborar en els reptes de la transició verda en la CV

  • 30 de gener de 2023
Image de la noticia

El programa Science Meets Regions Comunitat Valenciana 2023: Transició verda i sostenibilitat seleccionarà al voltant de 12 parelles compostes per una persona de l'àmbit de la ciència i una altra de l'àmbit de la política per a fomentar col·laboracions tangibles, efectives i sostenibles al llarg del temps i avançar en els reptes que planteja la transició verda en la Comunitat Valenciana. Els investigadors i investigadores que treballen en aquest camp poden presentar la seua candidatura per a participar fins al 8 de febrer i les persones seleccionades rebran formació sobre assessorament científic.

Es tracta d'una iniciativa liderada per l'associació d'àmbit estatal Ciència en el Parlament (CeeP) en col·laboració amb la Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID), de la qual la Universitat de València (UV) forma part. La doctora Cristina Portalés, membre de la junta directiva de CeeP, investigadora Ramón y Cajal i integrant del grup ARTEC de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) de la UV representa a la universitat durant la gestió del projecte, que inclou el procés de comunicació i selecció.

És la primera vegada que es du a terme una activitat d'aquestes característiques en la Comunitat Valenciana. Els investigadors i investigadores que treballen en temes relacionats amb Transició Verda i Sostenibilitat, incloent-hi ciències socials, enginyeria, ciències naturals, i qualsevol altre camp rellevant, i que treballen en universitats, centres d'investigació o empreses de la comunitat poden presentar la seua candidatura fins al 8 de febrer a través d'aquest formulari.

Dins del programa, les persones seleccionades de l'àmbit científic rebran formació sobre en què consisteix i com funciona l'assessorament científic, els reptes i oportunitats que s'han d'afrontar conjuntament tant la ciència com la política. Així mateix, comptaran amb exemples concrets dels impactes que ja han tingut programes d'aparellament ciència-política a Europa.

Posteriorment es produirà la selecció de polítics de qualsevol partit amb els qui se'ls aparellarà. És una de les vies que existeixen per a fomentar la ciència en el parlament i que ja s'ha dut a terme en altres països.

Science Meets Regions Comunitat Valenciana 2023: Transició verda i sostenibilitat ha sigut seleccionat pel Joint Research Center (JRC) de la Comissió Europea com una de 10 iniciatives europees per a acostar les comunitats científica i política.

Per a rebre més informació, poden escriure a info@cienciaenelparlamento.org. La coordinadora del projecte és la investigadora Ramón y Cajal a la Universitat Autònoma de Barcelona Emilia Aiello. L'equip valencià de la CeeP inclou al promotor de la iniciativa i president, Andreu Climent, i al doctor Eduardo Oliver, diplomat de la UV i vicepresident de l'associació.

Ciència en el Parlament és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu que la ciència i el coneixement científic siguen una de les fonts d'informació en la formulació de propostes polítiques. L’organització va sorgir en 2018 com una iniciativa popular amb integrants del món de la ciència voluntaris que dediquen part del seu temps lliure a aquesta labor.

La Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID) naix el desembre de 2001 a través d'un conveni de col·laboració entre les cinc universitats públiques valencianes. Actualment, està composta pels següents socis: Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat d'Alacant, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat Miguel Hernández d'Elx, Universitat CEU Cardenal Herrera, Universitat Catòlica de València i el Consell Superior d'Investigacions Científiques - Delegació en la Comunitat Valenciana.

El programa Science meets Regions del Joint Research Center té com a objectius adoptar un enfocament clar i estratègic sobre temes de rellevància per a regions i ciutats, en línia amb les prioritats de la Comissió Europea, i omplir el buit existent a escala local i regional en els instruments de la UE que aborden la formulació de polítiques informades en l'evidència. Els programes d'aparellament seleccionats es poden veure en https://joint-research-centre.ec.europa.eu/science-meets-regions/pairing-schemes_en 

 

També a:

UV Notícies

Parc Científic