University of Valencia logo Logo Master's Degree in Archeology Logo del portal

Arqueologia a Espanya, els 6 llocs que ningú s'ha de perdre

Amfitearte de Tarragona

Espanya ocupa el sisè lloc en la llista de les majors destinacions arqueoturístiques del món i sis de cada deu estrangers que visiten el nostre país ho fan per motius culturals.

26 november 2015

Espanya compta amb vuit llocs i conjunt de lloc arqueològics declarats Patrimoni de la Humanitat, el que és indicatiu de la seua riquesa en este àmbit. A més, el valor afegit del patrimoni arqueològic espanyol és que gaudeix d'una gran varietat i versatilitat, ja que reflecteix les diferents cultures i societats que es desenvoluparen a la península Ibèrica, des de la prehistòria fins al poble ibèric i les ruïnes romanes i medievals.

 

La evolució d’aquestes cultures ha deixat impressionants restes que situen l'arqueologia espanyola com una de les més imponents de tot el món. Si la història se situa com un dels teus interessos i t'apassionen els descobriments no pots deixar de visitar:

1.      Medina de Azahara.

Considerada com un dels millors testimoniatges de la dominació àrab que va viure la península. Està situada a vuit quilòmetres de la capital de l'antic califat de Còrdova. En l'actualitat solament el 10% del total de la superfície de intramurs de la ciutat ha estat excavada i s'ha llançat una campanya de restauració del ja existent, a més de l'obertura d'un nou museu.

2.      Itàlica.

Localitzada en l'actual municipi de Santiponce. La ciutat va ser testimoni del naixement de dos dels emperadors romans més importants de la història; Trajano (va aconseguir la major extensió de l'imperi) i Adriano. El conjunt de les restes guarden termes, teatres i cases particulars, de fet compta amb el tercer amfiteatre romà més gran de tot el món, amb més de 20.000 metres quadrats i capacitat per acollir a 25.000 espectadors.

3.      Tarraco.

L'actual Tarragona va ser l'antiga capital de la província romana anomenada Hispània Tarraconensis. La ciutat va ser declarada en l'any 2000 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. En ella poden visitar-se les muralles romanes, el fòrum provincial, el circ, l'amfiteatre, el cementiri paleocristià, l'aqüeducte, la torre dels Escipiones, les seues viles romanes o els seus basts museus arqueològics.

4.      Coves de Altamira.

En 2008 la UNESCO va declarar Patrimoni de la Humanitat el conjunt de les 18 coves d'art rupestre paleolític amb la denominació “Coves de Altamira i art rupestre paleolític del nord d'Espanya”. Se situen en Santillana del Mar.

5.      Valltorta.

Situat a Castelló, a la comarca del Maestrat. Es troben una sèrie de pintures rupestres d'art llevantí, que daten de fa 7000 anys aproximadament i que reprodueixen escenes de la vida quotidiana i de la mitologia dels autors. L'entorn ofereix una arquitectura rural en pedra seca, un variat entorn biològic i el seu  propi museu on es troben les pintures que reflecteixen les preocupacions religioses i les maneres de vida.

6.      Pla de Petracos.

Situat en el terme municipal de Castell de Castells, a la comarca alacantina, la Marina Alta. El Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre del territori espanyol. Amb una antiguitat de fa 8.000 anys el lloc era utilitzat com un santuari: un lloc de trobada i culte de gens unida per profundes creences, en les quals la fertilitat i la fecunditat, el cicle agrícola o els vincles familiars cobraven un especial protagonisme.