University of Valencia logo Logo Master's Degree in Archeology Logo del portal

Diploma de postgrau "La documentació i la preservació del patrimoni cultural subaquàtic"

Arqueologia marina

El 4 de juliol tindrà inici el Diploma de postgrau "La documentació i la preservació del patrimoni cultural subaquàtic" anima't i fes ja la preinscripció, queden poques places lliures

13 june 2016

L'arqueologia subaqüàtica utilitza mètodes diferents que l'arqueologia terrestre, adaptats al mitjà aquàtic. El seu objectiu és l'estudi i ocasionalment la recuperació de les restes arqueològiques submergides, que per atzar o intencionadament estan actualment sota les aigües. En el cas dels vaixells enfonsats (derelictes), el seu estudi permet apropar-nos a la vida dels seus tripulants, al comerç marítim de l'època, a la construcció de les naus, a les rutes de navegació, a reconstruir esdeveniments històrics (batalles navals) etc. Però també hi ha altres jaciments arqueològics subaqüàtics, com les estructures portuàries submergides. Vaixells i estructures portuàries que sovint no estan solament sota les aigües sinó també en terra, sota diversos metres de sediments en zones on abans va haver-hi aigua.

Una gran part del patrimoni de la humanitat permaneix en el fons dels nostres mars i oceans, això es deu d'una banda a la importància que ha tingut la navegació en el comerç i en altres àmbits de la societat fins a ben entrat el segle XIX, i d'altra banda l'evolució geològica en el pas del temps, la qual ha propiciat que ciutats que en l'antiguitat es trobaven assentades en la costa o a la vora de grans rius quedaren sota l'aigua després del pas dels segles i a causa de les modificacions del nivell del mar.

Per a la seua formació, la Universitat de València ofereix aquest diploma el qual inclou:

- Classes Teòriques

- Tallers en Museus

- Practicum en un derelicte romà

- Classes de conservació i restauració en el Museo Nacional de Arqueología Subacuática de Cartagena (ARQVA)

- Visites guiades a monuments romans de Cartagena

- Possibilitat de realitzar pràctiques subaquàtiques en agost/setembre amb el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC)

Si en parlem del treball en camp, la principal tasca va encaminada a la localització i protecció in situ del patrimoni cultural subaqüàtic, mitjançant la realització de prospeccions directes (bussejadors) o indirectes (sonessis, càmeres remolcades, ROV, etc). El projecte d'excavació d'un derelicte ha de ser una opció molt meditada i que compte amb les garanties de la seua total documentació i conservació. Per això, només s'excaven totalment aquells derelictes que corren perill de desaparèixer, o els que per la seua importància científica o històrica mereixen la intervenció. En aquest últim cas, no solen extreure's tots els objectes, i per descomptat tampoc la totalitat de l'embarcació. La conservació i protecció in situ del conjunt, mitjançant col·locació de “caixes” que tanquen l'embarcació en el seu lloc de troballa, és una de les opcions que actualment es realitzen (p.i. derelicte Bou Ferrer, Vila Joiosa; derelicte fenici de Mazarrón). Permeten a més la realització de visites controlades, contribuint a la seua difusió i coneixement. En el camp de la difusió i posada en valor del patrimoni arqueològic subaqüàtic, són ja una realitat els parcs arqueològics, en llocs on el patrimoni cultural submergit es troba protegit, a una profunditat acceptable i en condicions de ser visitat (p.i. port romà d'Empúries, vila residencial romana submergida en Baia Sommersa, Pozzuoli).

Pots consultar totes les condicions i com fer la preinscripció ací.