University of Valencia logo Logo Master's Degree in Archeology Logo del portal

La Arqueologia de Camps de Batalla, una especialització en auge

L'arqueologia de camp de batalla és una especialització de la disciplina que estudia els conflictes bèl·lics de la història a partir dels restos documentats als escenaris on van tindre lloc. De tradició anglosaxona, és un àmbit d'estudi amb cada vegada més importància a Espanya.

21 november 2016

L'arqueologia de guerra, del conflicte o de camps de batalla és una rama de l'arqueologia que estudia els conflictes bèl·lics de la història a partir de les restes trobades als escenaris on van tindre lloc. Encara que és de tradició anglosaxona, aquest àmbit d’estudi està en apogeu a Espanya, a causa de la creixent investigació de les restes de la Guerra Civil Espanyola trobades en els últims anys.

A pesar d’això, el nombre d’investigadors que es dediquen a aquest àmbit de l’arqueologia és encara molt reduït. Entre ells destaca a la Comunitat Valenciana Clemente González Garcíaegressat del Màster en Arqueologia de la Universitat de València. L'arqueòleg ha publicat diversos treballs i un article a la revista SAGVNTVM, publicació del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València.

L'arqueologia de Guerra, del conflicte o de camps de batalla és una rama que estudia els conflictes bèl·lics a partir de les restes trobades en els escenaris on van tindre lloc.

Segons González García, el motiu pel qual encara no hi ha un gran nombre d’investigadors que es dediquen a aquesta rama té a veure precisament amb què aquesta requereix un alt nivell d’especialització. Aquesta línia d’estudi exigeix no únicament un elevat coneixement de tàctiques i organització militar, sinó també del funcionament de les armes. A més a més, és necessari reconéixer materials i tindre nocions sobre l'efecte que explosius i armes poden tindre sobre estructures originals. Para realitzar la seua investigació, aquest àmbit de treball utilitza tècniques electròniques i informàtiques com el Sistema de Posicionament Global (GPS), els Sistemes d'Informació Geografica (SIG) o la fotografia LIDAR, aèria i per satèl·lit, que s’utilitza en el nostre Màster d’Arqueologia.

Jornades d’Arqueologia i Camps de Batalla de Castelló

Amb l'objectiu d’explorar l'arqueologia de camp de batalla, el Museu de Belles Arts de Castelló va acollir els dies 11 i 12 de novembre les primeres jornades d’Arqueologia i Camps de Batalla en terres castellonenques. El cicle va ser organitzat pel mateix museu amb la Diputació provincial. També va comptar amb la col·laboració de la Societat Castellonenca de Cultura, el Museu d’Història Militar de Castelló, l'Aula Militar Bermúdez de Castro i la Subdelegació de Defensa en Castelló.

A les jornades, en les que va participar el egressat Clement González, historiadors i arqueòlegs van analitzar els diferents episodis bèl·lics que han marcat la història de la província. A causa dels nombrosos combats que han protagonitzat la zona castellonenca, aquesta resulta una interessant línia d’investigació que permitent remarcar l’entorn en el qual van succeir aquests episodis i tindre una visió més objectiva d'aquests successos. A més a més, l’estudi del passat bèl·lic de la regió podria aportar no únicament un major coneixement sobre els conflictes, sinó que també podria convertir-se en un element diferenciador i dinamitzador que conferisca valor turístic i cultural a la zona.

Jornadas de Arqueología y Campos de Batalla en Tierras Castellonenses Programación