Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Ciència de Dades Logo del portal

Ciència de dades per combatre el càncer

Memorial Sloan Kettering Cancer Center

L’equip de Productes de Dades del Memorial Sloan Kettering Cancer Center, un institut de tractament  i investigació contra el càncer situat a Nova York, utilitza tota la informació que se genera en el centre per a desenvolupar tecnologia que ajude a combatre la malaltia.  

16 de de juny de 2016

Eldiario.es conta que Paul May és el cofundador de l’equip que usa el ‘big data’ per a combatre el cáncer. El Memorial Sloan Kettering Cancer Center, un institut estadounidenc centrat en el tractament de la malaltia, és la seu d’un grup multi-disciplinar que utilitza la ciencia de dades per a fer la medicina més efectiva.  

“La nostra missió és transformar i millorar la forma en la que s’empra la tecnologia per a investigar, tractar i, en última instancia, curar el càncer”, explica May a HojaDeRouter.com. L’objectiu d’aquest particular equip, part del Departament d’Estratègia i Innovació del centre, és crear  ‘software’ útil que ajude a que la riquesa de les dades que té l’hospital servisca als metges durant el procés d’atenció als pacients.

Paul és el responsable d’identificar en quins projectes van a treballar i d’assegurar-se que desenvolupen ‘software’ de qualitat. Posen el ‘big data’ a treballar per a metges i investigadors, intentant donar a les dades un ús real que puga marcar la diferencia per als 130.000 pacients que passen cada any pel centre.

En l’actualitat l’equip està treballant en projectes relacionats amb la investigació clínica i el ‘machine learning’, “ensenyant” al seu ‘software’ com entendre els assatjos clínics amb un nivel de detall sense precedents. Ja han sigut capaços de desenvolupar un programa especialitzat que s’ha implantat en el centre.

“Descobrirem que era possible agafar tota la información relativa a assatjos i extraure conjunts molt precissos de termes mèdics i de criteris d’elegibilitat de forma que es poguera buscar, de manera automática, en quin assaig acopla cada pacient”, concreta May.  

Gràcies a aquest treball, un doctor de l’hospital pot descriure, en un llenguatge natural, les característiques d’un pacient, i l’ordinador li mostrarà de forma automática els estudis que més es corresponguen amb el subjecte.

“Volem que els metges puguen centrar-se en el seu treball i en el tractament dels pacients. Nosaltres ens encarreguem de la complexitat de traballar entre bastidors”, afirma.

L’equip multi-disciplinar agilitza el treball als investigadors

May treballava en l’hospital quan es va donar compte  de que podien crear ferramentes concretes que contribuiren a canviar el funcionament del centre. Les dades ja s’havien convertit en peça fonamental de l’institut de la mà d’Ari Caroline, cap d’anàlisi de dades i líder del Departament d’Estratègia i Innovació al que ara pertany el nou equip de recent creació.

Aquest departament va ser l’encarregat d’entrenar a Watsor, el superordinador d’IBM, per a que siguera capaç d’entendre un cas de cáncer i que tractara de replicar el procés de decisions usat pels doctors del centre, amb l’objectiu de desenvolupar, en un futur, ferramentes que contribuïren al diagnòstic.

En l’actualitat l’equip investigador està format per huit persones: tres científics de dades, tres enginyers de ‘software’, un dissenyador i Paul, el cap de l’equip. En els pròxims mesos seran onze i esperen ampliar de nou la plantilla abans de que acabe 2016.

En el seu dia a dia, l’equip treballa amb metges i investigadors per a encontrar la forma en que les dades puguen ser més útils, fluïdes i visuals. “Tindria que ser posible que un investigador tinguera una impressió i la poguera validar en un segon. Les dades són un material brut molt valuós, així que volem que siguen el més útils possible, de forma que els metges i investigadors puguen innovar tan ràpidament com la seua imaginació li permeta”, concreta May.

Demanda de científics de dades

Buscar treballadors competents és la part més complexa del treball de Paul. “És complicat trobat a gent amb vertader talent que puga ajudar amb el nostre treball: enginyers de ‘software’, científics de dades i dissenyadors están altament demandats en Nova York. Però crec que tenim un treball realment emocionant que oferir, un treball que té impacte real, així que tinc confiança en que l’equip seguirà creixent i que aconseguirem grans avanços en el futur”, defen.

Segons la Revista Forbes el Big Data es més important que mai. Avui dia s’està utilitzant per a millorar les cures, identificar els riscos i, cal esperar, que per a oferir cures definitives.

És molt útil per als metges poder accedir a la informació de com ha sigut la reacció de milers de persones davant un determinat tractament, perquè els permetrà recomanar als seus pacients el que més s’adapte a les seues necessitats. Forbes assegura que un metge tindrà que prendre en consideració molts altres aspectos a més de la recomanació de l’ordinador Watson, però no hi ha dubte de que agilitzarà el procés.

Etiquetes big data , càncer