Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Ciència de Dades Logo del portal

Quantes persones visiten València en Falles? Una pregunta que podria tenir resposta gràcies al Big Data

Imatge de l'enllumenat de les falles 2016 per Víctor Pérez

L'Ajuntament de València tracta de donar resposta a aquesta pregunta i per a això ha sol·licitat tres informes complets, dels quals, un ha estat encarregat al Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de València i es centrarà en l'afluència turística. L'objectiu: esbrinar l'impacte real de la festa. 

21 de de març de 2016

La Universitat de València ha proposat emprar les dades de les companyies telefòniques amb la finalitat de conèixer el nombre de visitants que rep la ciutat. S'estima que València acull a més d'un milió de turistes durant les Falles, festivitat que aquest any és candidata a ser Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. No obstant això, Serà exagerada aquesta xifra de visitants? Gràcies al Big Data podríem conèixer amb major precisió els moviments i l'afluència de turistes en Falles. 

«En col·laboració amb els operadors de telefonia s'obtindrien dades molt interessants que es podrien completar amb enquestes per determinar aspectes com la despesa».

Segons el professor del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de València, Pau Rausell, “recorrent al Big Data es podria obtenir molta més informació”, ja que “els actuals estudis es centren molt en la presència de la gent al carrer, i moltes persones de l'àrea metropolitana de València podrien estar sent comptabilitzades com a turistes». Per això, Rausell sosté que la xifra estimada de turistes que vénen en Falles podria ser exagerada i que aquest és un camp en el qual queda molt per avançar.

En aquest sentit, Rausell proposa acudir a les dades de les companyies telefòniques per conèixer millor els moviments de persones generats per aquesta festa. «En col·laboració amb els operadors de telefonia s'obtindrien dades molt interessants que es podrien completar amb enquestes per determinar aspectes com la despesa», argumenta Rausell.

«Conèixer amb precisió des d'on i cap a on es mou la gent permetria oferir millors serveis de transport».

A través del Big Data podríem conèixer amb major exactitud els desplaçaments turístics, a més, l'accés a aquestes xifres serviria a l'Ajuntament per a millorar serveis públics, com pot ser el del transport públic, ja que segons Rausell: «Conèixer amb precisió des d'on i cap a on es mou la gent permetria oferir millors serveis de transport».

La ciència de dades permet analitzar informació i extreure patrons de comportament, així com determinar models de predicció per establir comportaments futurs. De manera que, aquests tres informes serviran al consistori per a crear el seu pla estratègic de les Falles de l'any que ve i proporcionaran informació valuosa sobre l'impacte econòmic de la festa, l'activitat turística, així com sobre els aspectes soci-antropològics.

 

Imatge de l'enllumenat de les falles 2016 per Víctor Pérez
Imatge de l'enllumenat de les falles 2016 per Víctor Pérez

 

Etiquetes Falles , València , Big Data