Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Ciències Odontològiques Logo del portal

Per què es posen grocs les dents?

Els processos d’emblanquinament dental s'han fet progressivament més i més populars, però sabem per què es posen grocs les nostres dents? Si no ho saps, nosaltres t'ho expliquem.

29 de d’abril de 2016

El color de les dents s'ha convertit, a poc a poc, en una prioritat estètica per a gran part de la població. No es tracta tant d'un problema de salut, com d'una preocupació psicològica que va de la mà de la percepció física que tenim de nosaltres mateixos. En els últims anys, els processos d’emblanquinament dental s'han anat popularitzant entre la població, ja no es tracta d'un procés propi dels famosos, sinó del dia a dia de les societats modernes.

L’emblanquinament dental és un tractament dental que cau dins de la categoria 'd'odontologia estètica’ i la finalitat de la qual és la de reduir diversos tons el color original de les peces dentals, deixant les dents més blancs i brillants.

No obstant això, com s'arriba fins a aquest procés? Què ens motiva a blanquejar-nos les dents? Quin és la causa darrere de tot açò? La majoria de persones pensen que el to groc de les dents és la conseqüència d'una mala alimentació o de mals hàbits, com el tabac, però no és necessàriament correcte.

La veritat és que moltes persones tenen les dents grogues per naturalesa. El color o ‘croma’ de les dents depèn de la composició de la dentina. Ací influeix el material genètic, i cada persona és un món.

Segons explica Óscar Castro Regne, president del Consell General de Col·legis de Dentistes d'Espanya, “hi ha un condicionant genètic important que defineix la coloració de les nostres dents des que naixem”.

Hi ha persones que tenen un to més groguenc en les dents que unes altres, però açò no significa necessàriament que tinguen un problema de salut o d'hàbits.

D'altra banda, existeixen certes malalties congènites que afecten al color de les dents. És el cas de la dentinogènesis o l'amelogènesis imperfecta, que provoquen defectes en l'esmalt o en la dentina.

Per descomptat, hi ha molts altres factors que poden afectar a aquest procés, com la consumició continuada de cafè, fumar tabac, beure vi negre o Coca Cola; així com la ingesta de certs medicaments com la tetracilina o certes esbandides bucals. Però, un dels factors més importants és el propi pas del temps, que ens esgrogueeix les dents a mesura que envellim, com a conseqüència inevitable de la submissió temporal a certs condicionants. Les dents, com tot en el nostre cos, es desgasten. Aquest factor fa imprescindible que prioritzem la cura i la neteja de les nostres dents.