Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Continguts i Formats Audiovisuals Logo del portal

Conclou la 20ª edició d'Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya

Aprofitem que Animac dóna per finalitzada la seua vintena edició per a reflexionar sobre l'estat actual de la indústria de l'animació a Espanya.

29 de de febrer de 2016

Lleida va acollir del 25 al 28 de febrer la vintena edició d'Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya que enguany ha registrat l'assistència de 27.000 persones i ha rebut 700 pel·lícules nacionals i internacionals de 66 països.

En aquesta edició, la Mostra ha retut homenatge al mort animador i director espanyol Pascual Pérez, que va treballar com a animador en els estudis Aardman Animations en Bristol i va col·laborar en la famosa producció Wallace & Gromit – La maldición de las verduras.

Entre els guardons a destacar figuren el premi Trajectòria concedit a l'animadora catalana Petita Pardell (Mofli, el último koala, The Charlie Brown and Snoopy Show) i el premi del públic per al curtmetratge Bingo!, dirigit per l'holandès Patrick Shoeanmaker i produït per Frame Order.

A més de les habituals projeccions, Animac va organitzar diferents tallers, conferències, concerts i sessions de networking relacionades amb el sector de l'animació. Animacrea va acostar al públic assistent les diferents tècniques d'il·lustració i animació emprades en la producció audiovisual. Per la seua banda, Networking & pitch, l'espai orientat al sector professional, va organitzar enguany una jornada d'Europa Creativa, el programa de la UE destinat a impulsar els sectors culturals i creatius durant el període 2014-2020.

Però si per alguna cosa ha destacat la 20ª edició de la Mostra ha sigut pels prop de 9.000 xiquets que s'han acostat a les seues instal·lacions al llarg de les quatre jornades. Part d'aquest èxit d'assistència es deu a la secció El pequeño Animac, dedicada al públic infantil i que enguany ha estrenat en primícia el curtmetratge Alike, premi al millor curtmetratge d'animació en la passada edició dels Goya.

Les vint edicions d'Animac són la mostra que el cinema d'animació a Espanya passa per un bon moment. La guia 2016 d'Animation From Spain, elaborada per l'entitat pública Espanya Exportació i Inversions (ICEX) en col·laboració amb la Federació Espanyola d'Associacions de Productores d'Animació (Diboos), llança les següents dades sobre el 2015:

 

Empreses

22

Ocupació

5.150 persones de manera directa

Produccions anuals

 5-8 sèries y 2-3 pel·lícules

Llargmetratges 8
Curtmetratges 22
Principal coproductor

TVE y Televisión de Catalunya

Facturació 300 milions d'euros

Aquest informe detalla l'estat actual de la indústria de l'animació a Espanya destacant les principals empreses i les seues produccions. A València, l'animació compta amb una nodrida representació: Ángel Gráfico (Space xiqueta), Blue Dream Studios Spain (Animal crackers, Pet robots), Clay Animation (Clay kids), Conflictivos Productions (Chismes), Famazing Entertainment/Milky Moustache Productions (The adventures of detective Banana, The sandbox kids), Hampa Studio (Colorics, Zomvips) i TV On Produccions (The diary of Bita and Cora, La riada).

Si ens remuntem uns anys arrere, en 2011 la indústria espanyola va facturar 306 milions d'euros, segons assenyala l'informe elaborat per Diboos. Entre 2010 i 2014, Espanya va ser el segon país de la Unió Europa per darrere de França que més llargmetratges d'animació va produir.

"En l'animació espanyola hi ha molt talent i gent amb vocació que mancant una formació universitària es va veure obligada a anar a treballar fora i a aprendre de forma autodidacta o en escoles privades", afirma Ignacio Pérez, fundador dels estudis d'animació Ilion, responsables de Planet 51, la primera pel·lícula espanyola d'animació en tres dimensions. També exigeix per a l'animació espanyola “un suport institucional que ni des de lluny estem tenint”.