La branca de salut del Màster Interuniversitari de Cooperació al Desenvolupament està conformada per tres mòduls. El segon mòdul, «Malalties en països en desenvolupament», contempla la visita al sanatori de Fontilles, situat a la Vall de Laguar (Marina Alta).
El sanatori va ser creat en 1902 pel sacerdot jesuïta Carles Ferrís i l'advocat Joaquín Ballester per a atendre als malalts de lepra. Actualment, donat que la malaltia ha remés, les instal.lacions s'han reacondicionat com residència de gent major, alhora que els seus recursos i la seua experiència s'han dirigit a seguir treballant en la lluita contra la lepra en els països més afectats. Tanmateix, Fontilles desenvolupa projectes de cooperació en països d'Amèrica (Brasil, Costa Rica, Colòmbia i Nicaragua), Àsia (Xina, Índia) i Àfrica (Guinea Equatorial). El seu treball se centra en tres àrees: Sanitat, solidaritat i informació.
El 2 de maig de 2016, l'alumnat de la branca de salut de l'edició actual del Màster, com ara Javier Amador, Carlota M Engama, Raquel Conzález, Lidia Moreno, Beatriz Pachezo, acompanyats pels professors Gregori Sabater i Antoni Merelles, pertanyents al Departament d'Infermeria de la Universitat de València, foren rebuts pel Dr. José Ramón Gómez Echevarría.
Al llarg de sis hores el professor Gómez Echevarría va impartir ensenyaments sobre lepra (etiopatogènia, detecció, diagnòstic, evolució de la malaltia, reconeixement de lesions, tractament, tècniques de laboratori, baciloscòpia, PCR (reacció en cadena de polimerasa). Tanmateix, una panoràmica sobre l'evolució històrica de la malaltia. Intercalat entre la docència impartida es visitaren les instal.lacions del sanatori de Fontilles (els diversos pavellons, el laboratori) i es va tindre oportunitat d'interactuar i conversar amb els pacients interns i amb els antics pacients ja curats que ara hi resideixen en règim residencial.
Imatges sobre la visita a Fontilles
Figura 1: Pati del pavelló central del sanatori. El Dr. José Ramón Gómez Echevarria, el professor Gregori Sabater i l’alumnat del Màster de Cooperació al Desenvolupament (Javier Amador, Beatriz Pacheco, Lidia Moreno, Raquel González y Carlota M Engama).
Figura 2: Rafael (conductor del mini-bus), professor Gregori Sabater, alumnes Beatriz Pacheco i Raquel González, Elpidio (resident nascut a la Vall d’Uixó), alumnes Lidia Moreno i Carlota M Engama.