Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Estudis Hispànics Avançats: Aplicacions i Investigació Logo del portal

.

Estudia en una Universitat amb cinc segles d'història

.

Endinsa't en els últims desenvolupaments de la disciplina

Presentació de la Col·lecció Literatura i Guerra Civil

  • 29 de novembre de 2016

El pròxim dimecres 30 de novembre tindrà lloc la presentació de la Col·lecció Literatura i Guerra Civil (Escolar y Mayo Editores), que se celebrarà dins del marc de les activitats divulgatives del Màster en Estudis Hispànics Avançats: Aplicacions i Investigació.

checas madridLa Col·lecció Literatura i Guerra Civil, de ‘Escolar y Mayo Ediciones’, es presentarà el pròxim dimecres 30 de novembre. L’acte, que començarà a les cinc de la vesprada, tindrà lloc a l’Aula 107 de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

Raúl Molina, de la Universitat de València, serà l’encarregat de presentar i moderar el debat posterior. En ell intervindran Javier Lluch, Director del Màster en Estudis Hispànics Avançats; Álvaro López, doctorand de la Universidad Complutense de Madrid (UCM); i Emilio Peral, Professor Titular de Literatura Espanyola en la UCM.

López i Peral són editors crítics de Checas de Madrid (1939), de Tomás Borrás. A més, Emilio Peral és el Director de la col·lecció i del Projecte d’Investigació en el que es desenvolupa: Mètodes de propaganda activa en la Guerra Civil: teatre, cine, poesia, música i premsa.

Checas de Madrid

Tomás Borrás (1891 – 1976) va publicar en 1939 Checas de Madrid, on narra com en les ciutats que van romandre lleials a la República en l’alçament de 1936 van proliferar ‘las checas’.

Aquestes eren carcels on la tortura va adquirir un refinament de difícil parangon. En la novel·la, Tomás Borràs plasma el temor col·lectiu i la histèria. A més, destaquen en l’obra l’estètica negra de Goya i el modo sincopat del cinematògraf.

Finalitzada en les raneres de la contesa, l’obra transcendeix de la seua condició de diatriba antirepublicana per a convertir-se en l’expressió descarnada de l’horror a partir d’una prosa tan nua com directa.

Borrás, un dels més notables narradors i dramaturgs de principis del segle XX, es movia al cercle pròxim a Ledesma Ramos i Giménez Caballero. És per aquesta estirp falangista per la qual, pot ser, la seua obra literària ha caigut en un oblit immerescut