Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Estudiants del màster

El ‘brexit’ i les conseqüències financeres per al Regne Unit

El ‘brexit’ i les conseqüències financeres per al Regne Unit

El Regne Unit té dos anys per a negociar la seua eixida de la Unió Europea, però els analistes econòmics ja han començat a estudiar les possibles repercussions que el ‘brexit’ tindrà en l'economia dels britànics.

27 de de juny de 2016

“Incertesa”. Aquesta és la paraula que millor defineix la situació actual del mercat financer britànic, europeu i mundial, com a conseqüència de la victòria del brexit. La decisió del Regne Unit d'abandonar la Unió Europea podria repercutir negativament en l'economia de les illes:

Recessió de l'economia. L'OCDE estima que cada família britànica perdrà entorn dels 3.000 euros a l'any. Per la seua banda, els economistes britànics pronostiquen caigudes en l'economia de les illes del 3,6% i del 6%, en el pitjor dels casos, si també decideixen abandonar el mercat comú.

Pujada d'impostos. George Osborne, ministre d'Hisenda del Regne Unit, ja va anunciar la setmana passada que una eixida de la UE suposaria per a les arques públiques una pèrdua de 39.000 milions d'euros, la qual cosa obligaria a aprovar retallades de despesa i pujades d'impostos.

Nou model comercial. Els partidaris del leave reclamaven major autonomia comercial pel que fa a la Unió Europea. Amb el resultat del referèndum ja clar, ara està per veure què model comercial adoptarà Regne Unit. Els escenaris, a priori, poden ser dos: entrada en l'Associació Europea de Lliure Comerç, com ja han fet altres països (Noruega, Suïssa o Islàndia), o major sobirania per a comerciar i controlar les fronteres. Aquesta segona opció repercutiria en un increment del nivell de vida dels britànics, que exporten al continent un 51,4% de les seues vendes.

Fugida de capitals. Alemanya i Estats Units són les principals destinacions dels aproximadament 48.000 milions d'euros dipositats en fons britànics que en l'últim any han eixit cap a valors més segurs. Els analistes pronostiquen que a nivell global la inversió en actius britànics continuarà perdent pes.

El ‘brexit’ suposaria per a les arques públiques britàniques una pèrdua de 39.000 milions d'euros, la qual cosa obligaria a aprovar retallades de despesa i pujades d'imposats

Depreciació de la lliura. La reacció més immediata ha sigut la pèrdua de valor de la divisa britànica, que en la jornada del divendres va caure fins a nivells de 1985, situant-se en els 1,32 dòlars.

Tipus d'interès més alts i risc immobiliari. Davant la falta d'inversors, l'Estat britànic podria atraure a potencials compradors oferint-los tipus d'interès més alts. En opinió de Javier Flores, director del departament d'anàlisi d'Asinver, açò podria traduir-se en un augment de la 'prima' de risc. La pujada de tipus encariria les hipoteques ocasionant possibles situacions d'impagaments.

Desocupació i deslocalització. L'OCDE calcula una pèrdua de 820.000 llocs de treball, 110.000 d'ells en la City, l'epicentre financer britànic. JP Morgan va estimar en fins a 4.000 el nombre d'empleats que hauran d'acomiadar com a conseqüència del triomf del brexit. Així mateix, moltes empreses, com Citigroup, han expressat la seua intenció de traslladar-se a altres països de la UE.

Reaccions de la banca

La banca es prepara per a afrontar una situació de risc. Els reptes per a cada entitat o institució són diferents i les solucions complexes i incertes. El Banc Central Europeu (BCE) ja s'ha compromès, al costat del Bank of England (BoE), a obrir línies de swap a partir del 24 de juny. Com indica elEconomista.es, aquesta mesura ajudaria a “reduir les tensions entre els agents que intercanvien divises i fluxos financers”, i a mantenir la liquiditat en els mercats. Per la seua banda, els grans bancs espanyols han demanat “desdramatitzar” la situació, a pesar que el sector financer espanyol posseeix 16% dels seus actius en el Regne Unit.

Etiquetes banca , capital , economia , impostos
Publicat per: Pablo Martí Prats
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies