uvujimaster Logo del portal

ArtCatalog: un projecte d'investigació i anàlisi de catàlegs d'art i els discursos relatius al coneixement artistic

  • 6 de setembre de 2017
Image de la noticia

Artcatalog naix amb l'objectiu d'esclarir els engranatges latents als processos de producció de catàlegs com a creadors intermediaris de coneixements de la Història de l'Art al llarg dels segles XIX i XX.

Es tracta d'un projecte en el qual participen professionals de diverses universitats, entre les quals es trobven, en l'equip cientificotècnic, Xesqui Castanyer (Directora del Màster en Història de l'Art i Cultura Visual de la UV) i, en l'equip de treball, Eugenia Rojo (becària FPU per la UV)

El catàleg constitueix un de les estructures text-narratives que d'una manera més determinant han intervingut en la construcció i modelatge del coneixement artístic, i en l'elaboració dels seus relats i discursos (legitimant-los o deslegitimant-los). De fet, la construcció de la història de l'art està basada en un procés de categorització dels productes culturals, i en una dinàmica d'inclusions i exclusions, de jerarquitzcions i de silencis, dels quals el catàleg constitueix un instrument cardinal. Per això, considerem que l'objectiu d'aquest projecte és desentranyar els mecanismes que subjauen als processos de producció de catàlegs com a generadors i mediadors de coneixemenets, materialitzats en relats i discursos diversos; i indagar en el model de coneixement que implica -això és, en la seua gnoseologia- és de vital importància per a entendre, en primer lloc, el perquè coneixem -i, per tant, estudiem- els fets artístics d'una determinada manera; i en segon lloc, com s'ha constituït el complex i variable entramat epistemològic i discursiu de la Història de l'Art al llarg dels segles XIX i XX.

 

Malgrat aquest caràcter vertebral, no s'ha emprés fins hui una investigació sistemàtica del catàleg en aquests termes i Artcatalog ve a cobrir un buit important en els estudis dedicats al millor coneixement de la construcció moderna de la Història de l'Art.

 

Dins d'aquest marc general, ArtCalog centra la seua atenció en l'anàlisi dels catàlegs relacionats amb l'art espanyol o amb artistes espanyols, produïts a Espanya i fora d'Espanya, al llarg dels segles XIX i XX. Aquesta definició del camp d'actuació ens permet verificar els pressupostos de partida entorn del catàleg en virtut d'un determinat eix argumental i des d'una perspectiva transnacional.

 

Objectiu fonamental d'aquest projecte és també contribuir a la posada en pràctica de noves metodologies i al desenvolupament de nous models interpretatius. En aquest sentit, l'anàlisi incorpora, d'una banda, el marc intel·lectual associat a la teoria de xarxes, i més concreyament a la teoria de l'Actor-Xarxa de Bruno Latour, que descriu la producció de coneixement com el resultat de relacions establides entre actors heterogenis que van establint xarxes diverses al llarg del temps. Així, al costat de la seua naturalesa text-narrativa, ArtCatalog també explorar el catàleg com a espai de mediació d'aquestes interaccions.

 

Així mateix, integra una sèria d'estratègies d'anàlisis vinculades al processament computacional i visualització de grans conjunts de dades (network analysis, mapping, clustering,tècniques KDD...). Aquestes estratègies ens permeten plantejar preguntes inèdites entorn de la producció i circulació de coneixements associats al catàleg en fer possible una anàlisi multiescala -del macro-global al micro-local-, i permetre'ns indagar en les lògiques (patrons) que defineixen aquests processos.

 

En conseqüència,un dels objectius crucials d'aquest projecte és la construcció d'un repositori estructurat de dades (DataCatalog) sobre catàlegs artístics que faça factible el seu processament d'acord amb les estratègies proposades.