Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Migracions/ Master's Degree in Migration Studies Logo del portal

Objectius

El Màster Internacional en Migracions és un projecte interdisciplinari, interuniversitari i multilingüe que té com a objectius principals:

OBJECTIUS FORMATIUS
 

1. Preparar estudiants d'Europa i "Tercers Països" com a experts i professionals en migració. S'espera formar un professional, amb una visió integral dels processos migratoris al món i amb respecte pels drets humans, que responga a les demandes provinents de les institucions encarregades de l'elaboració i la implantació de les diferents polítiques migratòries.

L'objectiu general del màster és cobrir un buit existent a la formació de professionals experts en migracions. S'espera formar un professional amb una visió integral dels processos migratoris al món, ja sigui entre països o en mobilitats internes, produït per un desenvolupament desigual, violència social, discriminació per raça, sexe o religió. Un professional amb respecte pels drets humans i que responga a les demandes provinents de les institucions encarregades de l'elaboració i la implantació de les diferents polítiques migratòries.

Això vol dir que ell o ella serà capaç: a) desenvolupar polítiques migratòries eficaces; b) fomentar polítiques de cooperació internacional; c) sensibilitzar i prevenir conductes i actituds xenòfobes, racistes i dogmàtiques a la població d'acollida i als diferents grups de migrants; d) desenvolupar un esperit crític que permeta una visió àmplia i global de les migracions; e) dissenyar, gestionar i valorar programes d'atenció a grups humans amb mobilitat poblacional; f) resoldre problemes a escala individual i de petit grup de poblacions migrants; g) planejar i desenvolupar investigació científica sobre l'esdeveniment de la migració i h) impartir docència sobre el tema.

El MUM dona als estudiants l'oportunitat de practicar, en una etapa inicial amb una supervisió professional, les competències i els papers requerits per a l'exercici professional en el context de la mobilitat humana. Finalment, l'estudiant podrà integrar la seua experiència de recerca i la pràctica professional.

Un altre objectiu important és oferir un referent europeu en la formació en migracions als estudiants d'altres regions del món. De fet, el màster inclou la investigació i tradicions professionals europees per assegurar un programa amb caràcter europeu. També el MUM té en compte els desafiaments que es plantegen a la mobilitat humana a partir de les institucions i les polítiques europees. El seu objectiu és integrar, tant les aportacions de diverses institucions europees a partir de la participació de les universitats associades, com la participació del personal docent de tot el món.

2. Formar un professional flexible amb coneixements interdisciplinaris i internacionals.

El disseny del Màster està basat en els models de recerca que s'han realitzat durant diversos anys a les diferents institucions educatives associades. Aquesta experiència de recerca és transmesa directament al contingut dels blocs que formen el cos principal del Màster. Sobretot assegura l'alta qualitat del MUM per la seua demostrada interdisciplinarietat que reuneix disciplines d'estudi que pertanyen tant a les ciències socials (economia, dret, ciències polítiques, sociologia, antropologia), humanes (història, demografia, geografia), educatives, com a la salut i benestar (medicina, infermeria, psicologia i treball social). L'emigració és un fenomen complex, d'abast global i amb implicacions econòmiques i socials importants tant per als països d'acollida com per als d'origen. Per tant, la formació tant del professional com de l'investigador en migracions ha d'abastar totes aquestes disciplines sense excepcions. La nostra proposta es va pensar com la més completa del panorama internacional i tot plegat fa del nostre màster el més versàtil en l'àmbit d'educació superior. A més, l'estructura ha estat detalladament desenvolupada per aprofitar l'experiència d'altres institucions (Centres d'Estudi per a la Migració i la Xarxa Internacional especialitzada en Migracions, Desenvolupament, Drets humans, Advocacia i Salut) que han estat treballant al terreny durant tot el segle XX, en alguns blocs impartits a les universitats associades.

Les institucions “associated partner” del nostre consorci es localitzen a tot el món (Alemanya, Argentina, Austràlia, Bèlgica, Bolívia, Brasil, Canadà, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Equador, EUA, El Salvador, Filipines, Ghana, Guatemala, Índia, Indonèsia, Anglaterra, Itàlia, Japó, Luxemburg, Mèxic, Perú, Portugal, Sud-àfrica, Taiwan, Uruguai, Veneçuela, Vietnam). A més, les cinc universitats europees que comprenen aquest consorci tenen una àmplia gamma de relacions internacionals amb les institucions acadèmiques d'ensenyament superior a tots els continents. Val la pena indicar que la investigació i centres de la intervenció als Estats Units i el Canadà també hi participen.

Totes aquestes relacions de cooperació internacional han donat com a resultat la participació d'aquestes institucions en projectes de recerca i intervenció social des de fa anys. Nosaltres volem que el consorci consolide i atrega encara més totes aquestes experiències a l'espai europeu. El MUM va ser concebut per afavorir les sinergies entre els participants i per difondre els cànons d'excel·lència de l'European higher education.

3. Promoure la investigació transcultural al camp de la migració i facilitar l'accés als estudis de doctorat.

Amb el títol del màster, els estudiants seran capaços, tant de seguir els seus estudis en el nivell de doctorat com d'aplicar aquest coneixement a la praxi professional al mercat laboral (p.ex., l'administració local, ajuntaments, institucions europees, O.N.G. , institucions socials i centres deducació socials).

El professorat del màster prové tant de làmbit acadèmic universitari com de la intervenció professional. De fet, les institucions del consorci (partners i associated partners) tenen gran experiència tant en recerca capdavantera com en atenció professional especialitzada.


OBJECTIUS GENERALS

1. Promoure la cohesió social a través de la lluita contra la discriminació, l'explotació i les desigualtats socials tant a nivell local, nacional, europeu com internacional. Fomentant els principis d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones i d'accessibilitat al mercat laboral dels col·lectius desafavorits i amb discapacitat.

El MUM té una intenció clara, en la formació i en els projectes que desenvolupa, d'intervenció social contra la discriminació de qualsevol tipus, i en especial dels immigrants i les seues famílies. El tràfic i el tràfic de persones, i en especial de dones i nens, són temàtiques centrals del màster (assignatures: migració i gènere; migració i generacions) i dels seminaris especialitzats que es realitzen. L'anàlisi de les desigualtats, socials, polítiques i econòmiques és una peça important en la formació de l'esperit crític dels alumnes.

La migració de poblacions al món s'origina per reordenament de la societat, ja siga per desenvolupament tecnològic, causes econòmiques o per desplaçament forçats per violència, exemple d'això, són els corrents migratoris dels països llatinoamericans i africans cap a Europa. Els conflictes armats interns recents i les guerres han creat camps de refugiats. Així, la immigració planteja un repte que la majoria dels estats de la Unió Europea no poden ignorar.

2. Promoure les “bones pràctiques” l'àmbit de la cooperació i el desenvolupament internacional, tot fomentant la cultura de pau i la propagació dels valors democràtics.

Tant en l'esperit del nostre projecte com en les matèries concretes que s'imparteixen (polítiques migratòries, drets humans, processos d'integració, projectes migratoris, etc.) al MUM, s'evidencia clarament una determinació per la insistència en els valors democràtics i en el foment de la cultura de pau. Allò que en altres màsters pot ser més o menys tangencial als continguts del currículum, en el nostre cas constitueix a mateixa essència del projecte acadèmic.

Un aspecte notable del nostre consorci és la col·laboració amb països de llarga tradició en programes de desenvolupament local a partir de l'emigració, com ara Mèxic (Programa tres per un) i les Filipines. On s'intenten involucrar tant els països d'origen com els d'acolliment. A més, comptem amb la International Network of Migration and Development, que compta amb una àmplia experiència i camp d'actuació internacional.