Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Investigació Biomèdica Logo del portal

El macrofòrum de Ciències de la Salut reuneix futurs professionals de 22 titulacions, cinc facultats i més de 40 entitats en favor de “millorar la qualitat de vida de les persones”

  • Fundació General UV
  • 13 de febrer de 2023
 

La Universitat de València va celebrar el Fòrum d’Ocupació de l’Àrea de Ciències de la Salut, el passat 10 de febrer, que, coincidint amb la cloenda de l’XI Congrés d’Investigació Biomèdica, va reunir a la Facultat de Medicina i Odontologia l’estudiantat de 22 titulacions, entre graus i màsters, i 42 empreses i entitats, entre les quals, col·legis oficials, grups hospitalaris, centres residencials, administracions públiques i de l’Estat, càtedres de recerca, fundacions, ONG, sindicats i d’altres entitats de l’àmbit sanitari.

Des de primera hora del matí, els 42 estands instal·lats al vestíbul de la Facultat reberen la visita de centenars d’estudiants i estudiantes, titulats i titulades, futurs professionals de l’àrea de la salut, als quals va donar la benvinguda la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, en l’acte d’obertura de la fira d’ocupació sanitària, juntament amb la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària (GVA), Concha Andrés, i el president de la Unió Sanitària de València, Francisco J. Santolaya.

“Les Ciències de la Salut són fonamentals per a la qualitat de vida de les persones”. Amb aquesta afirmació, Maria Vicenta Mestre arrancava el seu discurs, adreçat a tots els participants en el macroencontre, començant per l’organització dels fòrums, “amb l’objectiu d’ajudar al nostre estudiantat a insertar-se en el món laboral, la qual cosa li atorga un sentit complet a la formació universitària, perquè realment no compliríem amb la nostra missió en matèria de docència, recerca, transferència i cultura, si no treballem en orientar l’estudiantat cap a la vida professional, esdevenint la seua missió, en aquest cas, tornar i aportar a la societat tot el que aquesta ha invertit en la seua formació”.

La rectora recordà a l’aforament que la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, té a la seua disposició “un gran nombre de persones dedicades a ajudar-vos a trobar un lloc de treball, d’acord amb la vostra formació, elles són els vostres guies per a continuar la vostra carrera”, en referència a l’equip tècnic del servei d’orientació i ocupació, UVocupació, alhora que va reconéixer “l’excel·lència” tant en la docència universitària com en l’orientació laboral.

En aquest sentit, va destacar que, segons l’últim Estudi d’Inserció Laboral dels graus de la Universitat de València, la taxa d’ocupació als dos anys de finalitzar la carrera supera el 85%, “un percentatge encara més elevat en l’àmbit sanitari”.

Maria Vicenta Mestre va agrair aquest “èxit” també a l’estudiantat, tenint en compte que “la salut humana ocupa a milers de persones, responsables de nous tractaments, al capdavant d’indústries de benestar físic i anímic”, especialment després dels anys de pandèmia, “la qual vam superar a València amb millors resultats que en altres comunitats gràcies igualment a l’estreta col·laboració amb les administracions sanitàries i els col·legis professionals”. “La sanitat pública és el pilar més important del nostre Estat de benestar. No ho oblidem i posem-lo en valor”, va concloure.

Sobre aquest extrem, la secretària autonòmica Concha Andrés va assenyalar que a la Comunitat Valenciana hi ha “un sistema sanitari robust, proper i integrat que garanteix l’equitat, la qual cosa vol dir que qualsevol persona té els recursos per a véncer la malaltia”. “A la nostra Universitat rebeu una formació extraordinària que després podreu incorporar en el món professional garantint la qualitat en el sistema sanitari. Vos trobeu en una de les millors àrees del món, un àmbit apassionant que contribueix a millorar la qualitat de vida de les persones. Sou la nostra esperança i confiem en tots vosaltres perquè formareu part dels equips que lideraran la sanitat valenciana en el futur. Per tot açò, celebrem des de l’Administració pública poder compartir talent amb la Universitat i invertir en una cosa tan fonamental com és la salut”, va dir.

Francisco J. Santolaya, president del Consell General de Col·legis Oficials de Psicòlegs d’Espanya i degà del col·legi oficial valencià, va subratllar la importància d’aquests encontres per a ajudar l’estudiantat “en el trànsit professional”, i va subratllar dos objectius prioritaris per als col·legis oficials: complir amb el codi deontològic per a protegir i defensar la ciutadania a través de l’activitat professional; i, al mateix temps, evitar l’intrusisme, la qual cosa també protegeix la integritat de les persones.

A més, Santolaya va remarcar la rellevància del “suport mutu” entre la Universitat i els col·legis professionals per a acomplir amb aquells fins i va instar a treballar conjuntament a totes les professions sanitàries.

L’acte va comptar també amb la presència de la vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, Ángeles Solanes; el gerent de la Universitat de València, Juan Vicente Climent; els degans de les facultats de Medicina i Odontologia, Francisco Javier Chorro, de Física, Jordi Vidal; de Psicologia i Logopèdia, Antonio Ferrer, d’Infermeria i Podologia, Antoni Merelles, i la degana de la Facultat de Fisioteràpia, Sofía Pérez; vicedeganes i vicedegans; el director general de la Fundació Lluís Alcanyís, el professor José Manuel Almerich; el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; el delegat de la rectora per a Pràctiques i Ocupació, Jesús Soret; així com representants dels col·legis professionals, de l’organització del Congrés d’Investigació Biomèdica, professorat i estudiantat.

Activitat acadèmica
El Fòrum de 2023 va estar organitzat juntament amb les quatre facultats del Campus de Blasco Ibáñez: Medicina i Odontologia, Psicologia i Logopèdia, Infermeria i Podologia, i Fisioteràpia; però a més es va sumar per primera vegada a aquesta cita la Facultat de Física amb els estudis de Grau en Òptica i Optometria, i el Màster en Optometria Avançada i Ciències de la Visió.

La jornada començà a les 9:30 hores amb la programació acadèmica, dissenyada específicament per graus i de manera simultània en diferents espais del Campus.

L’alumnat de Psicologia va assistir a un debat sobre ‘L’estat actual i perspectiva de futur de l’exercici professional en Psicologia. Col·legiació professional’ que comptà amb les intervencions de Francisco José Santolaya i Pilar del Pueblo, degà i vocal del Col·legi Oficial de Psicòlegs de la Comunitat Valenciana (COPCV), respectivament.

A la mateixa hora, la Facultat de Psicologia i Logopèdia acollia la conferència de la degana del Col·legi de Logopedes de la Comunitat Valenciana (COLCV), María Jesús Lluch, qui parlà sobre el mateix tema però entorn dels estudis de Logopèdia.

Per últim, la Clínica Odontològica de la Fundació Lluís Alcanyís de la Universitat de València va albergar el seminari adreçat a l’estudiantat d’Òptica i Optometria. Presentat per la professora Inmaculada Bueno, analitzà aquesta carrera i les seues eixides professionals de la mà d’expertes i experts: Vicente Alós, president de Zas Vision, reflexionà sobre si és necessària l’especialització en els estudis d’Òptica i quines són les eixides professionals per als titulats i les titulades; Belén Cuenca, de Cooper Vision, parlà sobre ‘Control de miopia’; Mercedes Basulto i Maricruz Sánchez, del Col·legi d’Òptics-Optometristes de la Comunitat Valenciana (COOCV), abordaren ‘La teràpia visual: un ús de futur per a l’òptic-optometrista’; Silvia Cardoso, responsable de Talent d’Alain Afflelou, i Estefanía Polo, tècnica de Talent d’Alain Afflelou, s’introduïren en el desenvolupament professional de l’òptic-optometrista en una gran cadena d’òptica; Sergio Sánchez, responsable de l’àrea de Levante d’Óptica Prats, explicà el paper de l’optometrista en Prats; i Amparo Rodrigo, responsable de la Clínica Optomètrica UV va cloure la sessió amb ‘El paper de l’òptic-optometrista a la Fundació Lluís Alcanyís’.

Més de 40 organitzacions empresarials i entitats
Des de les 10 fins a les 14 hores, la fira d’ocupació va obrir a la Facultat de Medicina i Odontologia els estands de les més de 40 empreses i entitats participants, entre les quals, Fundació València Activa; LABORA-GVA; les òptiques Alain Afflelou; SAVIA Centros Residenciales; el Col·legi Oficial d’Òptics-Optometristes de la Comunitat Valenciana (COOCV); el fabricant de lents de contacte CooperVision Iberia; la plataforma Genotipia; el grup IMED Hospitales; Industrias Ópticas Prats; EssilorLuxottica, dissenyadora, fabricant i distribuïdora de lents oftàlmiques, muntures i ulleres de sol; i la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, a través de la Direcció General de Funció Pública, a més d’organitzacions especialitzades en l’àmbit sanitari, col·legis i organitzacions professionals, ONG, administracions públiques de l’Estat, i càtedres de recerca universitària.

La visita als estands va ser un dels moments més crucials del Fòrum ja que el seu objectiu era acostar els futurs professionals a la realitat empresarial, així com posar a l’abast de les empreses els perfils altament qualificats presents a les aules universitàries.

Els Fòrums d’Ocupació de la Universitat de València són organitzats pel Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, a través d’UVocupació i la Fundació General UV, en col·laboració amb les facultats i els centres. El seu objectiu principal és la inserció laboral de la comunitat universitària. A més, l’equip del servei d’ocupació i orientació de la Universitat de València brinda serveis d’orientació, assessorament, formació en tècniques de cerca d’ocupació i capacitació en projecció professional.

El programa de fòrums encamina la seua segona dècada de trajectòria i cada edició busca promoure l’ocupabilitat de l’estudiantat i persones titulades, oferir l’oportunitat d’establir contacte directe amb empreses, i organitzar xarrades, tallers i intercanvis formatius per a conéixer els perfils més demandats i les àrees de treball actuals.

Llista d'enllaços: