Els Professors J. Boissier i B. Gourbal de la Universitat francesa de Perpignan, participen del mòdul de Schistosomiasis, en la XXX edició del Màster en Malalties Parasitàries Tropicals 2016-2017 de la Universitat de València.
3 de de maig de 2017
La col·laboració de l'equip d'experts de Perpignan, en el mòdul corresponent a la malaltia de la Schistosomiasis o Bilharziasis, segona malaltia en importància mundial després de la Malària o Paludisme, ha estat una constant des de 1987 en què es va dur a terme la primera edició d'aquest Màster, aleshores com Màster oficial de l'Organització Mundial de la Salut. Reconegut mundialment com un dels centres de recerca de major qualitat en aquesta malaltia, han estat ja varis els experts d'aquest equip francès els que han participat en el Màster durant tots aquests anys. Els Drs. Boissier i Gourbal, tots dos Maître de Conferències de Université de Perpignan Via Domitia i investigadors de la línia sobre Schistosomiasis en aquest Centre, han pres el relleu en la tradicional participació en el Màster de l'equip de recerca sobre Schistosomiasis de Perpignan, després de la jubilació dels experts anteriors.
La seva participació ha aportat nous i més moderns enfocaments sobre aquesta important malaltia, sobretot en els aspectes de la capacitat d'expansió geogràfica de la mateixa, essencialment sobre la base de les seves recerques sobre la recent epidèmia de Schistosomiasis urogenital a la illa mediterrània de Còrsega i els recents resultats sobre compatibilitat paràsit-hoste, incloent anàlisi de nous mètodes i tècniques de genòmica i proteòmica que estan avui dia obrint noves prometedores línies de recerca.
Aquesta participació ha estat íntegrament sufragada per un Projecte entre les Universitats de València i Perpignan formant part del Programa ERASMUS de la Comissió Europea, que al seu torn inclou l'intercanvi d'estudiants de Màster per a la realització de Tesi de Mestratge entre ambdues universitats.
És de destacar, també, la col·laboració d'aquest equip francès, del Centre Col·laborador de l'OMS en Perpignan, amb el Centre Col·laborador de l'OMS a València, dirigit pels Profs. S. Mes-Coma, M.D. Bargues i M.A. Valero i organitzador d'aquest Màster en la Universitat de València, en aspectes de recerca sobre el risc d'introducció de Schistosomiasis a Europa. Aquesta línia de recerca fructífera ja ha proporcionat dues publicacions conjuntes en la revista d'alt impacte internacional del Lancet Infectious Diseases. La visita s'ha aprofitat, a més, per analitzar altres línies de col·laboració futura ampliant els actuals eixos tant de docència com de recerca i intercanvi de professors, investigadors i estudiants.
Els microscopistas són fonamentals per als programes de lluita contra la Schistosomiasis, i de les seves aptituds diagnòstiques i tècniques depenen els serveis tant curatius com de vigilància de la malaltia. El Mòdul de formació sobre la Schistosomiasis en el Màster Universitari en Malalties Parasitàries Tropicals, proporciona formació sòlida i adaptada a l'alt grau d'exigència actual sobre diagnòstic microscòpic.
La participació com a docents de professionals com J. Boissier i B. Gourbal en classes teòriques i de laboratori ens ajuden posicionar al nostre màster dins de l'excel·lència acadèmica internacional.