
El futur professorat d'educació secundària va visitar el Racó d'Ademuz per tal de prendre consciència sobre la importància de la seua labor docent en les zones rurals
El divendres 24 de novembre de 2023 l'alumnat del grup 1 de la menció de geografia i història del Màster de Professor/a d'Educació Secundària va tindre l'oportunitat de conéixer la realitat d'un centre d'educació secundària, l'IES Ademuz, en una comarca amb severes problemàtiques soci-ambientals.
L'activitat forma part de les assignatures “Innovació docent i iniciació a la investigació educativa en l'especialitat de geografia i història” i “Aprenentatge i ensenyament de la geografia i la història”, impartides per la professora Paula Jardón i Diego García Monteagudo, respectivament. Durant diverses sessions prèvies a l'eixida, tots dos docents han preparat alguns materials i recursos didàctics amb l'alumnat per a desenvolupar activitats amb l'alumnat d'educació secundària de l'IES Ademuz.
A l'arribada a l'IES Ademuz, l'alumnat del Màster d'Educació Secundària ha sigut rebut per l'equip directiu, els qui han explicat el funcionament d'un centre que actua com a capçalera comarcal.
Després, l'alumnat ha impartit alguns tallers sobre temàtiques relacionades amb la prehistòria en 1r de l'ESO i amb la despoblació en 3r de l'ESO.
A continuació, va tindre lloc la visita al paratge del Convent de Sant Guillem, un laboratori educatiu en la localitat de Castielfabib, on comptem amb l'explicació del professor Dr. Emilio Iranzo García (Departament de Geografia de la Universitat de València) sobre la custòdia del territori i la recuperació dels paisatges com a elements vertebradors del desenvolupament socioeconòmic.
Amb tot això s'obri una possibilitat d'abordar un ensenyament interdisciplinari i en col·laboració amb metodologies innovadores (aprenentatge en servici) perquè el futur professorat d'educació secundària prenga consciència sobre la importància de la seua labor docent en àrees geogràfiques com el Racó d'Ademuz.
Esta activitat s'emmarca en dos Projectes d'Innovació Educativa (PIEE) de la Universitat de València:
- Formació i praxi docent en problemes soci-ambientals amb una perspectiva internacional: anàlisi i execució de propostes didàctiques per a una ciutadania sostenible (UV-SFPIE_PIEE-2710783).
- ApS GEODIDACT RINCÓN: construcció compartida d'un laboratori educatiu a l'aire (UV-SFPIE_PIEE-2736601).