El dijous 3 d'octubre va tindre lloc la ponència “Cap a sistemes alimentaris saludables i sostenibles. Estratègies NAOS” a càrrec de la Dra. María José Yusta Boyo cap d'àrea de la Subdirecció General de Nutrició de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).
L'activitat professional actual de la Dra. Yusta se centra en el desenrotllament d'iniciatives de salut pública per a promoure una alimentació saludable i la pràctica d'activitat física. Participa en el disseny, gestió, implementació, seguiment i avaluació de programes, intervencions i activitats per a millorar els entorns alimentaris i facilitar les eleccions més saludables de tota la ciutadania, especialment de les poblacions més vulnerables; i així reduir el risc d'obesitat i altres malalties no transmissibles relacionades amb la dieta.
Entre les iniciatives més rellevants en les quals ha participat s'inclouen el Pla de col·laboració per a la millora de la composició dels aliments i begudes i altres mesures. Mesura arreplegada en l'informe publicat per l'OMS sobre polítiques de millores de les dietes. Entre altres iniciatives també s'inclouen la restricció de publicitat d'aliments dirigida a xiquet i adolescents; les recomanacions nutricionals, l'etiquetatge frontal dels aliments i les mesures fiscals a aliments. Totes elles promogudes per organismes internacionals com l'OMS, OCDE i la Comissió Europea.