Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Teledetecció Logo del portal

El Sentinel -2B llança les seues primeres fotografies després de la posada en òrbita

  • 28 de març de 2017
Image de la noticia

El passat 7 de març, l'ESA va posar en òrbita al Sentinel -2B, el segon dels satèl·lits Sentinel destinats a obtenir dades i imatges de la Terra per a el programa Copernicus, que cerca recopilar i subministrar informació relacionada amb l'estat mediambiental de la Terra, així com dels efectes del canvi climàtic.

Ara el Sentinel -2B orbita al costat del seu satèl·lit bessó, el Sentinel -2A, que va ser llançat a l'espai al juny de 2015. Tots dos són idèntics i compten amb un gran nivell d'autonomia, poden operar durant períodes de 15 dies sense rebre instruccions de la Terra. Una setmana després de la seua posada en òrbita, el Sentinel -2B ha enviat ja les seues primeres fotografies. El generador d'imatges multiespectral del satèl·lit és el més avançat de la seua classe en el món, i encara que s'està calibrant durant la fase d'engegada, que durarà uns tres mesos, la qualitat gràfica de les imatges  ja és molt alta.

"El disseny d'aquest instrument va ser tot un repte per a garantir que compliria amb els exigents requisits imposats per la comunitat d'usuaris", subratlla l'ESA.​

Imagen realizada por el satélite Sentinel de Crotone, Italia
Crotone, Itàlia

Amb una amplària d'escombratge de 290 km, la primera adquisició del satèl·lit va començar sobre el Mar Bàltic i va fer una observació d'una franja de terra a través d'Europa de l'Est acabant en el nord de Líbia. Les dades es van retransmetre en temps real a l'estació terrestre de Matera (Itàlia) on es van processar les imatges.

Encara que l'est d'Europa estava majorment ennuvolat, els cels assolellats d'Itàlia van permetre a l'equip tirar-li la primera ullada a la capacitat de l'instrument *multiespectral sobre les regions del sud d'Itàlia Calàbria i La Puglia, aquest últim també conegut com «el taló de la bota».

 

 

 

Millor coneixement del medi ambient i els efectes del canvi climàtic:

 

Els dos satèl·lits cobriran tota la superfície de la Terra cada 5 dies. L'objectiu principal dels Sentinel-2 és proporcionar dades sobre la gestió del medi ambient i dades sobre la gestió agrícola que serviran, per exemple, per a caracteritzar cultius i a partir d'ací establir estratègies per a optimitzar l'ús dels fertilitzants.

Els Sentinel faran un mapatge de l'estat i els canvis de la superfície terrestre i serviran per a vigilar les selves. També alertarà de la contaminació en llacs i aigües costaneres. Les imatges d'inundacions, erupcions volcàniques i lliscaments contribuiran a gestionar les conseqüències d'aquests desastres, i ajudaran en les tasques d'ajuda humanitària.

Segons Josep Aschbacher, director de Programes d'Observació de la Terra de l'ESA, Sentinel-2B serà un dels cavalls de batalla de Copérnicus, ja que permetrà una àmplia gamma d'aplicacions amb un enfocament en terra. Açò millorarà, encara més la disponibilitat de dades dels Serveis Copérnicus i augmentarà l'ús de les seues dades, assenyalava Aschbacher.

«Amb el llançament de la unitat B-, la qualitat de les dades produïdes augmentarà i Copérnicus pot gestionar millor i protegir el medi ambient i els recursos naturals, així com millorar la seguretat civil.​

 

Per a finalitzar l'entrada, us deixem amb un vídeo explicatiu sobre el satèl·lit Sentinel-2B:

I per als més curiosos, el vídeo de la seua posada en òrbita:​