Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Medicina i Odontologia Logo del portal

Investigadors de INCLIVA participen en un estudi sobre l'ús anestèsic del gas xenón

  • 28 de maig de 2018
Dr. Francisco J. Belda Nacher

El Prof. Francisco J. Belda, del dept. de Cirurgia, com a investigador de l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital Clínic de València (INCLIVA) ha participat en un estudi multicéntrico sobre l'ús anestèsic del gas xenón en pacients longeus que es van sotmetre a una cirurgia després de fracturar-se de maluc.

En aquest projecte van participar 256 pacients majors de 75 anys que es van sotmetre a una cirurgia general amb caràcter urgent després de la fractura de maluc. L'objectiu era avaluar els beneficis potencials de l'anestèsia general basada en el gas xenón en pacients d'edat avançada, ja que tenen major risc de complicacions postoperatorias.

Les persones encarregades de l'estudi, que pertanyen a tretze hospitals diferents, van investigar dos agents de manteniment de l'anestèsia, el nou gas noble xenón i el convencional sevoflurano i, en tots dos casos, la incidència de deliri va ser similiar. No obstant açò, en el grup de pacients l'ús anestèsic dels quals estava basat en el gas xenón, es van registrar menys fallades orgàniques postoperatorios, una menor gravetat de les complicacions i cap mortalitat, la qual cosa podria interpretar-se com un efecte del xenón com a protector d'òrgans, segons indica l'estudi.

Reduir les complicacions després de la cirurgia
El cap de Servei d'Anestesiologia de l'Hospital Clínic Universitari de València, el doctor Javier Belda, va assenyalar que l'assaig va mostrar els beneficis potencials de l'anestèsia amb xenón, en pacients longeus que precisen cirurgia d'urgència.

“Aquest efecte protector es deu a les propietats del gas xenón, que permet una sedació per inhalació, evitant l'administració intravenosa, i a diferència d'altres anestèsics convencionals, el gas xenón és poc soluble en sang i quan deixa d'administrar-se, s'elimina del cos de forma natural en pocs minuts, millorant així el despertar i la recuperació funcional del pacient”, va explicar el doctor Javier Belda.

Una de les prioritats del Servei d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l'Hospital Clínic Universitari de València és la investigació d'agents anestèsics compostos per gasos naturals nobles, com el xenón, que contribuïsquen a reduir les complicacions després de la cirurgia i a eliminar els efectes nocius de la toxicitat i la contaminació ambiental.

Els investigadors que van participar en l'estudi, Beatriz Garrigues, José Antonio Carbonell, Marisa Luisa García-Pérez, Marina Soro, C. Ferrando, Irene León, J. Hernández, col·laboren amb grups internacionals en aquesta línia d'investigació.