Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Medicina i Odontologia Logo del portal

Presenten el projecte VALSME sobre l’estigma enfront de la malaltia mental al European Conference of Neuropsychopharmacology

  • 10 d’octubre de 2018
Helena Hernández

Helena Hernàndez, estudiant de sisè de Medicina, ha presentat un pòster sobre el treball del grup d'investigació VALSME de la Facultat, que té com a objectiu reduir l'estigma dels estudiants de medicina enfront de la malaltia mental, al European Conference of Neuropsychopharmacology. Aquesta trobada, celebrada a Barcelona entre el 6 i el 9 d’octubre, va reunir més de 5.000 experts en neurociència d’arreu del món.

El grup d'investigació VALSME (VALencia Stigma in Medical Education) està format per Helena Hernàndez, Beatriz Atienza (estudiant de cinquè de Medicina) i Vicent Balanzà (professor associat de la Unitat de Psiquiatria del Departament de Medicina).

L'estigma enfront de la malaltia mental està present en tota la nostra societat i és d'especial interés a la professió mèdica. És per això que els responsables del proyecte VALSME porten ja 3 anys desenvolupant-lo en la Facultat de Medicina i Odontologia amb els estudiants de segon, ampliant l'any passat amb una activitat extracurricular amb un grup d'intervenció que va assistir a un taller facilitat per pacients amb diferents malalties mentals.

Van testar l'estigma abans de començar l'assignatura de Psicologia Mèdica i en acabar-la, per tal de conèixer el grau de reducció de l'estigma amb l'assignatura i si hi havia diferències entre els que van assistir a més al taller. Els resultats mostren que els estudiants que van assistir al taller van millorar en les actituts positives sobre la perillositat de la gent que pateix malalties mentals i també van millorar la seua compassió i l'empatia. Els resultats mostren a més que els estudiants que van decidir anar al taller tenien més amics amb una malaltia mental que els que no van assistir.

La pròxima cita del grup VALSME serà el pròxim 18 d'octubre al Congreso Nacional de Psiquiatría que se celebra a Granada, on Beatriz Atienza i Vicent Balanzà duran a terme el taller "Estrés y riesgo de suicidio en estudiantes de Medicina en Valencia: ¿una epidemia oculta?